Somalische messentrekker was einzelgänger

De Somalische man (23) die maandagochtend een 46-jarige man uit Irak tijdens een inburgeringscursus in Goor heeft doodgestoken, zei nooit een woord. ‘Het was een einzelgänger’, zegt een contactpersoon van een van de cursisten, die tot ver in de avond door de politie zijn verhoord.

Deze ochtend kwam de Somaliër te laat. ‘Hij werd begroet door de juf en ging zitten.’ Terwijl iedereen aan het schrijven was stond hij zonder enige aanleiding op en haalde een zwart mes van 30 centimeter lang uit zijn mouw en begon op zijn groepsgenoot in te steken, in zijn nek en zijn zij. ‘Zonder een woord te zeggen.’

Houdgreep

De docente plus een aantal andere Somaliërs hebben zich op hem gestort en hem in de houdgreep genomen.’ Het slachtoffer is meteen gereanimeerd, maar overleed in het klaslokaal aan zijn verwondingen.

De docente en negen medecursisten hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen, en zijn overgebracht naar het politiebureau Hengelo voor verhoor. Omdat voor alle gesprekken tolken nodig waren, kostte dat uren.

Het slachtoffer uit Goor laat een vrouw, zoon en dochter achter. De verdachte, uit Markelo, is ter plekke aangehouden en meegenomen voor verhoor. Zijn gezin woont in Somalië.

Dramatische gebeurtenis

Het is een dramatische gebeurtenis, vooral voor de getuigen, aldus een woordvoerster van het ROC Twente. ‘In eerste instantie vang je elkaar op en hou je elkaar overeind, maar we houden ook de komende dagen via slachtofferhulp de vinger aan de pols.’

Een groepje Iraakse mannen staat rond het middaguur voor het gebouw naast het gemeentehuis van Goor. Hun lessen zijn geannuleerd. De politie heeft het multifunctionele gebouw de Reggehof, waar het ROC Twente de cursussen verzorgt, en de omgeving afgezet voor onderzoek.

De mannen zijn erkende vluchtelingen met een verblijfsstatus die als nieuwelingen een verplichte cursus volgen. Ze leren Nederlands en worden ingewijd in Nederlandse gewoonten, geschiedenis en staatsrecht. Het zijn ‘allemaal vrienden’. Zij zijn perplex dat zoiets in de rustige gemeente Hof van Twente kan gebeuren. Zij zijn voor de oorlog gevlucht en wonen in landelijke dorpen als Markelo, Delden en Goor, en dachten ‘hier veilig te zijn’.

Het slachtoffer staat bij hen bekend als ‘vader van Kalo’. Het is de gewoonte om oudere mannen uit respect niet met hun naam aan te spreken, maar via een omweg, zegt Karam Achmed.

Hasj

Hij kent de Somalische verdachte van het asielzoekerscentrum in Markelo. ‘Hij rookt veel hasj en vraagt altijd om sigaretten.’ Volgens Achmed zou de man veel in een coffeeshop in Hengelo zitten, maar medewerkers van de drie Hengelose shops zeggen dat er wel Somalische ‘halers’ zijn, maar geen mannen die langer blijven zitten.

Behalve uit Irak komen veel vluchtelingen de laatste jaren uit Somalië. De bevolkingsgroepen komen elkaar tegen, eerst in asielzoekerscentra en later op deze cursussen, maar er bestaan geen spanningen tussen hen, zeggen de mannen.

Ook voor zover burgemeester Hans Kok van Hof van Twente weet waren er geen wrijvingen tussen de groepen. Kok heeft na het incident gelijk de andere cursisten en docenten bezocht die getuige waren van de fatale steekpartij en zijn medeleven betuigd.

Wanneer de Reggehof maandagavond door de politie is vrijgegeven zal een gedenkhoekje voor het slachtoffer worden ingericht. Burgemeester Kok is van plan zo snel mogelijk de familie te gaan bezoeken.

Sporenonderzoek in het ROC in Goor (ANP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden