Somalische hoofdstad in islamitische handen

Na wekenlange gevechten hebben islamitische milities maandag de inname van de Somalische hoofdstad Mogadishu geclaimd. De Somalische krijgsheren die tot dusver de stad in handen hadden, zijn volgens een woordvoerder van de militie ‘Islamitische Rechtbanken’ gevlucht....

ANP

‘Wij hebben de vijanden verslagen en wij roepen de internationale gemeenschap op ons te helpen bij het herstel van de veiligheid in de stad’, aldus de woordvoerder. ‘Wij kijken uit naar een leven zonder vechten.’

Bij de strijd om de stad zijn de afgelopen weken zeker 350 doden gevallen. Zondag hadden islamitische milities al de stad Balad, 30 kilometer van Mogadishu, in handen gekregen.

Een woordvoerder van de milities van de krijgsheren bevestigde dat de meeste leiders van zijn alliantie de hoofdstad ontvluchten. Zij hebben zich teruggetrokken in hun bolwerk Jowhar, ten noorden van Mogadishu.

De krijgsheren hadden de stad sinds 1991 in handen. In dat jaar zetten zij dictator Mohammed Siad Barre af. Sinds die tijd heerst in het grootste deel van Somalië totale anarchie.

VN-troepen onder Amerikaans bevel hebben nog een poging gedaan de orde te herstellen, maar de blauwhelmen trokken zich in 1995 na zware verliezen terug. Daarna verviel het land in complete chaos en wetteloosheid, waarin alleen het recht van de sterkste geldt.

Eerder dit jaar splitsten bewapende bendes in Mogadishu zich op in een naar eigen beweringen streng islamitisch verbond en een losse coalitie van de overige krijgsheren en bendeleiders. Die laatsten noemden zich plotseling het antiterreurfront.

Sinds 2004 heeft Somalië een overgangsregering. Die zetelt echter wegens de onveilige situatie in Mogadishu in de stad Baidoa en heeft feitelijk niets in te brengen. Sinds februari van dit jaar is het al drie keer tot grootschalige vuurgevechten gekomen tussen de verschillende gewapende bendes en milities.

Islamitische milities, hier op een pantservoertuig met luchtafweergeschut, namen maandag na wekenlange hevige gevechten de Somalische hoofdstad Mogadishu in. (AP) Beeld
Islamitische milities, hier op een pantservoertuig met luchtafweergeschut, namen maandag na wekenlange hevige gevechten de Somalische hoofdstad Mogadishu in. (AP)
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden