Somaliër mag blijven van EU-Hof

Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens heeft Nederland opnieuw verboden een Somalische asielzoeker uit te zetten. Eerst wil het hof een nieuw, voor deze herfst aangekondigd ambtsbericht bestuderen van het ministerie van Buitenlandse Zaken, waarin de situatie in het noorden van het land wordt uiteengezet....

Van onze verslaggever Toine Heijmans

Nederland wil Somaliërs uitzetten naar de veilige noordelijke gebieden Puntland en Somaliland. Ook degenen die uit andere regio's komen, kunnen daar naartoe. Het Hof heeft echter aarzelingen terzake en denkt erover een hoorzitting over de kwestie te organiseren in Straatsburg. Daar kan aan deskundigen met persoonlijke kennis van de situatie in Noord-Somalië worden gevraagd wat er precies aan de hand is.

Zolang er geen duidelijkheid bestaat over de (on)veiligheid van het gebied, mag Nederland geen Somaliër uitzetten die niet zelf uit Puntland komt.

Eerder heeft het Hof bepaald dat Somaliërs die behoren tot een minderheidsgroepering, en die geen familie- of clanbanden in Noord-Somalië hebben, niet mogen worden teruggestuurd. Daarop heeft minister Verdonk voor Vreemdelingenzaken haar uitzettingsbeleid in juni aangepast. Zij heeft voor die specifieke groep een vertrekstop (moratorium) van een jaar ingesteld.

Het gevolg van de gemotiveerde uitspraak van het Hof is volgens asieladvocaat Piet Hein Hillen dat Verdonk het vertrekmoratorium moet uitbreiden. Alleen asielzoekers die daadwerkelijk uit het noorden van Somalië komen, mogen naar dat gebied worden uitgezet. Dat betreft een minimaal deel van de Somaliërs in Nederland.

Justitie echter zal het moratorium niet uitbreiden, zegt een woordvoerder. Eerst wacht het ministerie af wat de reactie op het nieuwe ambtsbericht zal zijn.

Het huidige ambtsbericht over Somalië is van februari 2004, en kreeg stevige kritiek van Amnesty International en Artsen Zonder Grenzen. Zij vinden het niet actueel genoeg. De laatste organisatie beklaagt zich erover niet door Buitenlandse Zaken te zijn geraadpleegd over de situatie in Puntland, waar algemene rechteloosheid zou heersen en wijdverbreid banditisme. 'De bevolking is continu blootgesteld aan dit willekeurig geweld', schreef Artsen zonder Grenzen eind mei aan minister Verdonk.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden