Somaliër als trampoline gebruikt in geweldsorgie vol xtc

Ze waren beestachtig te keer gegaan op de derde september vorig jaar, aldus de officier van justitie. Eerst mishandelden ze de 24-jarige Somaliër Mohamed Aadan zo erg dat ze zijn hoofd hoorden kraken en hij even bewusteloos raakte....

Celstraffen van zestien en veertien jaar eiste officier B. Zonneveld dinsdag tegen drie Tilburgers van 18, 23 en 27 jaar. Een 21-jarige vrouw, vriendin van de hoofddader, hoorde drie jaar cel eisen wegens medeplichtigheid.

Racistische motieven of discriminatie speelden volgens de officier geen rol bij de gewelddadigheden in de Tilburgse volksbuurt. Mohamed was een psychoot, schizofreen, gestoord. De verdachten vonden hem 'een lastpost die ze wel eens een lesje zouden leren'. Of zoals Dennis (23) het zei: 'Als 'ie een Nederlander was geweest, had 'ie ze net zo hard gehad.'

De fatale brand veroorzaakte vorig jaar veel commotie in Tilburg en zijn omvangrijke Somalische gemeenschap. Volgens Somalische woordvoerders 'zou een blanke jongen dit niet zijn overkomen'. Op een schuur was eerder al door onbekenden 'White Power' gekalkt en ook een runeteken.

Dennis stond bekend om zijn extreem-rechtse sympatieën. Op zijn kamer hing een foto van Hitler en zijn agenda stond vol met hakenkruizen. 'Iedereen is racistisch', mompelde hij gisteren.

De Tilburgers waren 'Mo' gewoon zat. Hij moest uit de buurt verdwijnen. Telkens kwam de psychoot bij hen sigaretten of drank 'schooien'. Hij liep zomaar huizen binnen en pakte eten en drinken uit de koelkast. Mo was 'gewoon vervelend' en het was 'niet normaal dat zo iemand in de buurt rondliep', aldus Franco (18). De avond voor zijn dood had hij nog een pak suiker bij de buurvrouw meegenomen. Boze buurtbewoners hadden de politie gebeld, die de gestoorde insluiper meenamen en afleverden bij een psychiatrische inrichting. Die lieten hem de volgende dag weer gaan. 'Hij was misschien wel gek, maar niet gevaarlijk', betoogde officier Zonneveld.

Toen de verdachten Mo 's middags weer vrij zagen rondlopen in de buurt, sloegen bij hen de stoppen door. Onder invloed van drugs en drank besloten ze hem zelf te straffen. Carlo (27) deelde de eerste kopstoot uit. Een orgie van geweld volgde, afgewisseld met pauzes voor het innemen van xtc-pilletjes. Tot drie keer toe werd Mo in elkaar geslagen en geschopt, in de brandgang achter zijn huis. Ze sprongen op hem als op 'een trampoline', zoals Dennis het uitdrukte. Zijn hoofd leek wel een kalebas, opgezet en vol bulten. Ze jonasten hem tegen de poort. Volgens de officier is het een wonder dat Mo niet al aan de mishandeling bezweek.

's Avonds sloegen ze de inboedel van zijn huis kort en klein. Mo had zich angstig op zijn kamer verschanst. Hij probeerde te vluchten uit het raam en barricadeerde de deur met een kledingkast. Dennis en Franco probeerden die deur tevergeefs te forceren, met koevoeten en een beitel. Ze waren opgefokt en hadden messen op zak. Als ze Mo toen te pakken hadden gekregen, hadden ze hem volgens Carlo kapotgemaakt.

In het begin van de nacht goot Franco een explosief mengsel van petroleum en dettol over ramen, gordijnen en bankstel. Dennis stak het aan. Terwijl de verdachten gingen slapen, overleed Mo in zijn gebarricadeerde bovenkamer. Het duurde 50 minuten voordat de gealarmeerde brandweer hem vond. 'Het was een beetje uit de hand gelopen', vond Dennis. Maar echt spijt had hij niet. 'Leuk is anders, maar het leven gaat door.' Net als de anderen zei hij niet te hebben geweten dat Mohamed nog in het huis was. Volgens hun advocaten zijn ze slechts schuldig aan mishandeling en 'brandstichting met fatale afloop'.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden