Somalië roept om steun van rijke landen

Somalië heeft geld nodig. Nederland geeft dat, want terroristen en piraten mogen er niet te dominant worden.

VAN ONZE CORRESPONDENT KEES BROERE

NAIROBI - Meer dan vijftig landen en organisaties spreken deze week in Londen over de wederopbouw van Somalië, het land dat al ruim twintig jaar geldt als een mislukte staat. De nieuwe Somalische president, Hassan Sheikh Mohamud, sprak dinsdag van een 'jong boompje', dat zonder de steun van de internationale gemeenschap niet kan overleven.

Somalië is geïnteresseerd in geld. De donoren hebben belang bij een land dat het gevaar bestrijdt van islamistische bewegingen als al-Shabaab, en van piraten. Om die laatste reden geeft ook Nederland geld, in totaal 3 miljoen euro. Dat bedrag is ook bedoeld om voormalige asielzoekers een veilige thuiskomst te garanderen.

Opvallend op de conferentie in Londen is de aanwezigheid van de nieuwe president van Kenia, Uhuru Kenyatta. De leider van Somalië's buurland moet in juli verschijnen bij het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag.

Eerder liet de Britse ambassadeur in Kenia weten met ICC-aangeklaagden als Kenyatta slechts 'essentieel contact' te willen. Maar Groot-Brittannië en andere westerse landen weten dat zij Kenia, net als Somalië, nodig hebben om hun eigen veiligheidsbelangen te verdedigen. Ook daarom zal de vredesmacht Amisom voor Somalië, geleid door de Afrikaanse Unie, worden aangevuld met Unsom, het begin van een VN-vredesmacht.

Volgens de Britse premier David Cameron heeft Somalië het afgelopen jaar grote vooruitgang geboekt maar staat het land nog voor enorme uitdagingen. 'We zullen niet toestaan dat Somalië terugvalt', zei Cameron. Hij meent dat daarom vooral een veiligheidsplan nodig is voor de hervorming van Somalië's krijgsmacht, politie en juridische sector.

De afgelopen jaren waren grote delen van Somalië in handen van de terreurbeweging al-Shabaab. Volgens de Somalische premier Abdi Farah Shirdon heeft de regering inmiddels 'meer dan 80 procent' van het grondgebied in handen. Dat is uitgezonderd de zelfverklaarde autonome gebieden Somaliland en Puntland, die beide niet op de conferentie in Londen zijn vertegenwoordigd.

President Mohamud maakte dinsdag duidelijk dat het gevaar van al-Shabaab, dat 'zich in de samenleving heeft gemengd', nog niet is geweken. De afgelopen weken is dat met diverse aanslagen in de hoofdstad Mogadishu duidelijk geworden. Overigens gelden ook de Somalische veiligheidsdiensten zelf als schenders van mensenrechten.

Voor buitenstaanders is moeilijk te geloven dat Somalië op weg is naar structureel herstel. Onder de inwoners van het land bestaat hierover wel degelijk hoop. Het leidt ook tot de terugkeer van veel mensen uit de omvangrijke diaspora. Van hen wordt veel verwacht, al was het maar omdat zij de afgelopen twintig jaar veel minder besmet zijn geraakt door de vaak uiterst corrupte praktijken van Somalische politici en krijgsheren.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden