Somalië in oorlog ‘met Ethiopië’

Zeker honderd doden na drie dagen van strijd rond Baidoa...

AP en Reuters

MOGADISHU Milities van de Unie van Islamitische Rechtbanken hebben donderdag voor de derde achtereenvolgende dag troepen bestookt van de Somalische overgangsregering, die alleen nog de macht heeft rond de stad Baidoa.

Zeker honderd strijders zijn daarbij omgekomen, al beweren beide partijen ‘honderden’ van hun vijanden te hebben gedood. Een AP-fotograaf telde alleen in de straten van Moode Moode, 15 kilometer ten westen van Baidoa, negentien dode islamisten.

De islamistische leider Hassan Dahir Aweys zei woensdag nog bereid te zijn tot hernieuwd vredesoverleg, na een bezoek van eurocommisssaris Louis Michel. Donderdag zei hij echter dat het land ‘in oorlog is’ – niet met de interim-regering, maar ‘met Ethiopië’. ‘Alle Somaliërs zouden moeten deelnemen aan de strijd met Ethiopië.’

De islamisten hadden van aartsvijand Ethiopië, dat de regering in Baidoa steunt, geëist dat het zijn troepen uit het land voor dinsdag zou terugtrekken. Volgens militaire experts zijn er tussen de 15- en 20 duizend Ethiopische troepen in het land. Addis Abeba beweert nog altijd slechts enkele honderden militaire adviseurs naar Baidoa te hebben gestuurd.

Eritrea, dat onlangs oorlog voerde met Ethiopië, zou tweeduizend troepen naar de islamisten hebben gestuurd. ‘Somalië lijdt, omdat sommigen het land gebruiken als slagveld’, aldus Michel woensdag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden