Somalië beraamt offensief tegen rebellen

Somalië bereidt een groot offensief voor tegen radicaal-islamitische rebellen in Mogadishu.

ANP

De regeringstroepen worden bijgestaan door Amerikaanse speciale militaire eenheden, aldus de topcommandant van het Somalische leger, Mohamed Gelle Kahiye. Dat berichtte The New York Times zaterdag.

Het offensief zou binnen enkele weken beginnen. De VS zouden vooral luchtondersteuning geven. Washington zou willen voorkomen dat het wetteloze Somalië een toevluchtsoord wordt voor Al Qaidastrijders. Het terreurnetwerk zou overwegen enkele leiders van Pakistan naar Somalië over te hevelen.

De afgelopen maanden hebben Amerikaanse adviseurs geholpen bij het trainen van Somalische legereenheden die tijdens het offensief worden ingezet. Het gaat om zes- tot tienduizend militairen, tegenover vijfduizend rebellen. Deze worden gesteund door ongeveer vijfduizend vredessoldaten.

In het geheim zijn Somalische geheim agenten getraind, werd logistieke hulp verleend aan vredessoldaten en leverde Washington brandstof en informatie over verblijfplaatsen van militanten aldus de krant. Afgelopen zomer werd de Somalische regering bijna afgezet door militanten met banden met terreurnetwerk Al Qaida. De VS stuurden voor miljoenen dollars aan wapens om dit te voorkomen.

Als grootste humanitaire hulpgever gebruikt Washington zijn macht ook om privé-hulporganisaties te bewegen naar ‘bevrijde gebieden’ te gaan om daar burgers te helpen. Dit zou de populariteit van de Somalische regering bij de bevolking ten goede moeten komen.

In de jaren negentig eindigde militaire interventie van de VS in een drama. Tijdens de Slag om Mogadishu in 1993 doodden milities achttien Amerikaanse soldaten op een dag. Enkele lijken werden door de straten van Mogadishu gesleept.

De door de Verenigde Naties gesteunde regering in Somalië heeft nauwelijks macht. De rebellenbeweging Al-Shabaab controleert grotendeels het zuiden van Somalië. Al-Shabaab, dat banden onderhoudt met Al Qaida, heeft een rigide variant van de sharia ingevoerd en probeert met geweld heel Somalië in handen te krijgen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden