'Solowerk verbieden in riskant beroep'

De FNV wil een verbod op solowerken in risicovolle beroepen. 'Meer dan één werknemer op een risicobuslijn, twee verplegers op de psychiatrische afdeling en twee pompbediendes in de nachtelijke uren verminderen de kans op (dodelijke) ongelukken....

ANP

De vakcentrale doet in het maandag gepubliceerde plan 'Een veilig idee' voorstellen om de risico's op de werkplek in te dammen. Volgens FNV-bestuurder sociale zekerheid T. Heerts moeten agressie en geweld jegens werknemers een veel prominentere plek krijgen in wetgeving, op de politieke agenda en bij werkgevers.

'De nadrukkelijke roep om te breken met het gedoogbeleid klinkt harder. Sociale Diensten gaan er sneller toe over om mensen te korten op hun uitkering en de horeca wil harder optreden tegen eetpiraten. Dat beleid heeft ook een andere kant, namelijk dat werknemers die het slechte nieuws vertellen minder leuke reacties van klanten kunnen verwachten', zo meent Heerts.

De FNV noemt de huidige Arbo-wet te beperkt in een tijd dat onveiligheidsgevoelens lijken uit te dijen. Heerts stelt dat de Arbeidsinspectie meer bezig is met het in kaart brengen van fysieke gevaren, zoals de risico's bij veel computerwerk op RSI (muisarm).

De Arbeidsinspectie stelt dat als risico's heel groot zijn al tot een verbod op solowerken wordt overgegaan. Zo wijst een zegsvrouw erop dat begin dit jaar de inspectiedienst het ' s nachts alleen werken in asielzoekerscentra heeft verboden wegens de agressie. 'Maar vaak blijkt ook veel mogelijk met mobiele telefoons en alarmverbindingen. Het moet van geval tot geval worden bekeken.'

De inspectiedienst van het ministerie van Sociale Zaken zegt wel degelijk te controleren of de werkgever beleid heeft inzake agressie en geweld. 'Zo wordt momenteel gecontroleerd op dat vlak in de detailhandel, op benzinestations, in verpleeg-en verzorgingshuizen, bij de rechterlijke macht, bewaking en beveiliging.'

Heerts benadrukt dat er een cultuuromslag nodig is in het bedrijfsleven. De FNV wil dan ook in CAO-overleg en in zogeheten arbo-convenanten meer aandacht vragen voor agressie tegen werknemers. Ondernemers moeten meer investeren in een veilige werkomgeving, trainingen voor het personeel en het opstellen van procedures over hoe te handelen bij calamiteiten. Heerts zegt anders te vrezen voor 'meer Albert Heijn-achtige acties, waarbij het personeel achter de boeven aangaat met alle gevolgen van dien'.

Werkgeversorganisaties VNONCW en MKB-Nederland delen de zorgen. Maar ze verwijten de FNV de rekening van de dubbele bezetting te makkelijk op het bord van de ondernemer te leggen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden