Solliciteren is topsport

Goeiemorgen jongens en meisjes, hier is dan les 8 van Zelf communiceren naar de ander toe. Vandaag besteden wij aandacht aan het solliciteren, waarbij ook de communicatie naar je eigen ik toe van eminent belang is....

Wees bovendien aardig voor uzelf. Anderen maken het u tijdens het solliciteren al moeilijk genoeg. Ga geen onredelijke eisen stellen. U kunt wel een spoedig resultaat willen afdwingen, maar dat is in de keiharde wereld van het solliciteren niet realistisch en allerminst bevorderlijk voor het zelfvertrouwen. Verwen uzelf liever af en toe met een goed boek of een nieuwe cd. Zo wordt elke mijlpaal in uw sollicitatiecarrière - tien brieven de deur uit, honderd brieven de deur uit - positief benaderd.

In de sollicitatiebrief moet steeds de koppeling worden gemaakt tussen vacature en school- en werkervaring. Benoem man en paard, wees zo concreet mogelijk. Schrijf bijvoorbeeld: 'Omdat ik in mijn vrije tijd kleding maak, ben ik extra gemotiveerd om als administratief medewerkster in uw textielfabriek te komen werken.'

Als u gaat bellen met een potentiële werkgever, kan dit een zenuwachtig gevoel veroorzaken. Het voeren van een goed telefoongesprek is een kunst, maar een gedegen voorbereiding is het halve werk. Oefen met een bekende, ga met de ruggen naar elkaar toe zitten en vraag na afloop om een reactie. Fouten maken is geen schande, niet van fouten leren wel. Wanneer het echte telefoongesprek begint, kies dan een rustige omgeving. Huilende kinderen en knerpende parkieten verhogen de concentratie niet.

Zenuwen spelen ook een rol bij het sollicitatiegesprek. Wees gerust zenuwachtig. Een nonchalante houding kan worden uitgelegd als arrogant. Door zenuwachtig te zijn geeft u aan dat u de baan graag wilt.

Kleding die u draagt tijdens het gesprek, moet zijn afgestemd op de bedrijfscultuur. Bij een dienstverlenende of zakelijke instelling kiezen heren jasje/dasje; vrouwen gaan het best in rok met blouse. Kleurloze kleding is altijd veilig. Zorg wel dat u zich gemakkelijk voelt. Het hele circus is al spannend genoeg.

Gegevens en formuleringen in deze aflevering zijn ontleend aan 184 manieren om een passende baan te vinden, onlangs verschenen bij Van Holkema & Warendorf, Houten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden