Solliciteren bij 57 jaar blijft een nagenoeg kansloze operatie

De sollicitatieplicht voor werkloze ouderen is niet effectief. Zolang zij WW ontvangen, worden zij wel gedwongen elke week een sollicitatiebrief te schrijven, maar dat levert hun geen baan op....

Dit blijkt uit onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (RWI). De raad van werkgevers, vakbeweging en gemeenten adviseert minister De Geus van Sociale Zaken over het werkgelegenheidsbeleid. De vakbeweging had aangedrongen op het onderzoek.

Sinds 1 januari 2004 moeten werklozen van 57,5 jaar en ouder weer solliciteren als zij een werkloosheidsuitkering – WW of bijstand – aanvragen. De sollicitatieplicht geldt ook voor ouderen die korter dan een jaar WW ontvingen of al bijstand ontvingen.

De bureaucratie heeft volgens de RWI weinig problemen gehad met de sollicitatieplicht voor ouderen. De procedures voor jongeren zijn ook op ouderen van toepassing.

De sollicitatieplicht voor nieuwe ontvangers van WW wordt door de betrokken bureaus, CWI en UWV, strikt nageleefd. Vrijwel alle oudere ontvangers van een werkloosheidsuitkering worden verplicht elke week te solliciteren. Als dat niet gebeurt, kort het UWV de WW-uitkering vier maanden met 20 procent. De WW-uitkering is in principe 70 procent van het laatste loon, met een maximum van 31 duizend euro per jaar.

De gemeenten die verantwoordelijk zijn voor de bijstand, kunnen uitkeringsontvangers individueel vrijstellen van sollicitatieplicht. Volgens het onderzoek gaan de gemeenten 'soepel' om met de nieuwe plicht voor werkloze ouderen. Soms hebben gemeenten zelf moeite met het uitvoeren van de plicht. Zo weigeren reïntegratiebedrijven, die bijstandsontvangers moeten helpen werk te vinden, soms ouderen omdat zij weinig kans op werk hebben.

Reïntegratiebedrijven worden betaald per uitkeringsgerechtigde die werk vindt. Volgens hen heeft de sollicitatieplicht geen effect op de werkgelegenheid voor ouderen. Zij verwachten ook geen daling in uitkeringen door de sollicitatieplicht. Omdat veel oudere bijstandsontvangers worden vrijgesteld, zal ook het effect op het aantal uitkeringen miniem zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden