Sollicitatieplicht ouderen is straf opgelegd door politici

De ingezonden lezersbrieven over de sollicitatieplicht voor ouderen van zaterdag 11 februari. De overige lezersbrieven vindt u hier.

Lodewijk Asscher (R) coacht werkzoekende 55-plussers in 2014.Beeld anp

Fijn papierprikken

55-plusser Paul van Tongeren zoekt werk en beschrijft het twijfelachtige nut van de sollicitatieplicht (O&D, 9 februari) In 2016 verdwenen er, zo schrijft hij, 437 van de ruim 137 duizend werkloze 55-plussers naar een betaalde baan. Omdat een werkloze een keer per week moet solliciteren waren er dat jaar zeven miljoen verplichte sollicitaties. Voor deze 437 succesvolle sollicitanten zijn duizenden ambtenaren bezig met registraties en controles. Sollicitatieplicht is er vooral voor baanbehoud voor UWV- en gemeenteambtenaren, of om de werkloze burger te korten als hij zich er niet aan houdt.

Maar het is nog erger. Als Van Tongeren straks ook zelf geen baan heeft gevonden en in de bijstand belandt, moet hij voortaan vijf keer per week solliciteren. Volgens de cijfers van het CBS neemt het aantal WW-uitkeringen sinds kort licht af, maar stijgt het aantal bijstandsuitkeringen al jaren. Als alle 55-plussers met een bijstandsuitkering inderdaad vijf keer per week solliciteren, komt dat op nog eens 35 miljoen verplichte sollicitaties per jaar.

Dat is nog niet alles. In Zaanstad zou Paul als bijstandsgerechtigde een tienweekse cursus krijgen met de onderdelen 'Elevator pitch, hoe schrijf ik een sollicitatiebrief'. Als Paul na die cursus nog steeds geen werk heeft gevonden (en dat is hem feitelijk verwijtbaar want er is genoeg werk, zo luidt de algemene opinie) mag hij de vlag uitsteken, want de gemeente heeft alsnog werk voor hem.

Hij mag bijvoorbeeld als een taakgestrafte lookalike, gehuld in een fluorescerend geel hesje, erop uit met zijn papierprikker, gezellig in een groepje met een opzichter die erop toe ziet dat hij niet loopt te lanterfanten. Als hij geluk heeft mag hij on- of onderbetaald werk verrichten in een sector met échte banen, waar betaalde krachten vervolgens overbodig worden en ontslagen kunnen worden. Zij mogen vervolgens verplicht... sollicitatiebrieven schrijven.

Jaco Bakker, Westknollendam

PapierprikkenBeeld anp

Leve het arbeidsbureau

In ons volledig overgebureaucratiseerde land pleit Paul van Tongeren eigenlijk voor terugkeer naar het Arbeidsbureau oude stijl. Midden jaren zeventig maakten werkgevers hun vacatures kenbaar bij het gewestelijk arbeidsbureau. En bezocht je als vertegenwoordiger van de werkgever arbeidsbureaus in de regio om mensen te selecteren voor vacatures bij je bedrijf.

Samen met een arbeidsbemiddelaar werd in gesprekken met kandidaten de voorselectie gedaan van mensen met WW-uitkering. Veelal gevolgd door een uitnodiging voor een gesprek op het bedrijf voor een specifieke functie. Weliswaar kwam het toen nog voor dat een enkele kandidaat geen tijd had om te werken want té druk met de verbouwing van z'n huis ... Dat was een uitzondering, maar had toen geen consequenties voor de uitkering. Zo was de tijdgeest.

De huidige mismoedige UWV benadering van 55-plussers in de totaal gewijzigde arbeidsmarkt genereert uitsluitend ambtelijke arbeidsplaatsen, maar geen voor werkgevers en arbeidsmarkt relevante bijdrage. Maar de gevolgen voor de oudere werkzoekenden zijn aanzienlijk ernstiger dan 40 jaar geleden.

Rob Riedijk, voormalig medewerker personeelszaken, Nuenen

Erken het probleem

Helemaal eens met het stuk van Paul van Tongeren. Ook al hoor ik met mijn 54 jaar nog niet bij de 55-plussers, ook mij lukt het niet om weer een baan te vinden. Ik zorg al vanaf mijn 13de jaar voor mijn eigen inkomen en ben nu vanaf 1 augustus 2014 zonder werk. Binnen enkele maanden stopt mijn WW-uitkering en ben ik volledig afhankelijk van mijn partner. Ik ben zelfs niet meer in staat om mijn eigen, verplichte, zorgverzekering te betalen! Hoe reëel zijn de cijfers van het UWV?

Wij zijn een land met de meeste zzp'ers, een twijfelachtige eer omdat dit deels verkapte werkloosheid betreft: uit nood gedwongen. Dat wordt niet meegenomen. En hoe zit het met de mensen die inmiddels geen recht meer hebben op een WW-uitkering en in de bijstand vervallen, of helemaal geen inkomen meer hebben? Worden die nog in de cijfers meegenomen? Kortom, krijgen wij wel de werkelijke tabellen te zien over de afnemende werkloosheid die ons kabinet ons voorschotelt en bejubelt?

In deze verkiezingstijd mis ik duidelijke actie, sterker nog: ik mis erkenning van het probleem. Behalve dat minister Asscher John de Wolf als ambassadeur voor de oudere werkloze heeft aangesteld, heb ik niets gemerkt. Ook van John de Wolf zelf trouwens niet.

Er zijn (bijna) een miljoen vacatures, zegt het UWV, dus wordt het de hoogste tijd dat het gaat bemiddelen in plaats van alleen controleren. Overheid, maak het aantrekkelijk (genoeg) voor werkgevers om oudere werkzoekenden in dienst te nemen en laat het UWV weer bemiddelen tussen werkgevers en werkzoekenden.

Ida Kok, Oegstgeest

Lijsttrekkers, doe iets

Interessant voorstel van Paul van Tongeren met betrekking tot de sollicitatieplicht van ouderen. Laat de werkgever aangeven dat hij ouderen zoekt en laat het UWV vervolgens namen van kanshebbers op die baan aan die werkgever doorgeven. Geen sollicitatieplicht meer. Benieuwd welke lijsttrekker op dit idee als eerste een duidelijke reactie wil geven.

Harry Spruijt, Haarlem

Werkzoekende verdient beter

Met groot genoegen en volledige instemming heb ik Van Tongeren gelezen. Ik ben al 38 maanden op zoek naar werk, zonder succes. Mijn ervaring is groot en toch blijk ik al die tijd niet te passen in het profiel van de functie waarop ik solliciteer. Slechts één organisatie gaf toe dat mijn leeftijd niet paste bij het bedrijf. Eerlijk, maar voor een ambitieuze werkzoekende niet motiverend. Dat er sprake is van leeftijdsdiscriminatie lijkt me geen vraag, maar een feit.

Op het verzoek of ik in aanmerking kwam voor ontheffing van de sollicitatieplicht, ontving ik van de adviseur het bericht dat hij mij kan voorzien van sollicitatietips, tips voor mijn cv en eventueel een workshop die mij 'handvaten' biedt. Ik kan hem misschien een cursus goed Nederlands geven.

De sollicitatieplicht voor oudere werkzoekenden is een straf, opgelegd door politici die geen idee hebben hoe het is om na een ongewenste werkloosheid elke keer verzwegen gediscrimeerd te worden. De medewerkers van het UWV zijn slechts uitvoerders die het een genoegen vinden macht uit te oefenen.

Mijn voorstel: maak een vacaturesite voor 55-plussers waarop werkzoekenden hun cv plaatsen en werkgevers (en UWV) naar een passende medewerker kunnen zoeken. Dat maakt snel duidelijk hoe gewild de oudere werkloze is. De werkgever en UWV betalen de kosten, daartegenover staat dat er bij de uitkeringsinstantie dan gesaneerd kan worden.

Else van der Esch, Kortenhoef

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden