Solidariteit

Het stuk van Gijs Herderscheê 'Betalen voor de babyboomers' eindigt met de opmerking: Solidariteit is een groot goed, maar moet wel van twee kanten komen....

Oss Henk van de Haterd

De babyboomers (vijftigers voor het gemak) gingen niet massaal studeren, maar voor zeker 60 procent werken toen ze 16 waren, en avondstudies volgen. Mijn generatie zal dus rond zijn 56ste al veertig jaar gewerkt hebben en met 65 jaar vijftig gewerkte jaren kennen. Wij waren solidair met onze ouders voor wie we AOW betaalden, we waren solidair met onze jongere broers en zussen voor wie we de (toen hogere) studiebeurzen betaalden en in de jaren zeventig de WW-premie toen ze massaal werkloos bleven.

Vervolgens waren we solidair met onze oudere (meestal) broers toen die de VUT in gingen om die werkloosheid op te lossen. En tegelijk spaarden we onze eigen (pre-) pensioenen bij elkaar, niet terend op de volgende generatie, maar uit eigen afdrachten. Onze pensioenfonsen zijn niet zomaar de rijkste op de wereld.

Wat iedereen vergeet is dat wij die solidariteit opbrachten met een werkzame bevolking die toen grofweg de helft bedroeg van de huidige. De geleerden zeggen nu dat de volgende generatie de AOW niet meer wil betalen voor de babyboomers, maar niemand vroeg ons toen wat wij wilden betalen aan premie.

Herderscheê zegt dat de AOW van mijn ouders werd betaald door mijn broers en zusters, vergetend dat de meeste zusters twintig, dertig jaar geleden nog thuis bij de kinderen waren. Pas de laatste tien, vijftien jaar zijn vrouwen massaal blijven werken, met alle opvangproblemen van dien, waardoor de bevolkingsaanwas gering blijft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden