Solidariteitsheffing voor natuurramp

Elke verzekerde moet meebetalen aan een verzekering tegen natuurrampen. Over dit plan praat de verzekeringsbranche met het ministerie van Financiën....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

De discussie over een rampen-verzekering kwam op gang na de overstroming van de Maas in 1993 en de aardbeving in Limburg. De schade door de watersnood werd door de provincie Limburg geschat op 80 miljoen gulden. De rijksoverheid trok 36 miljoen gulden uit om de ergste nood te leningen.

Tot dusverre waren de verzekeraars van oordeel dat natuurrampen in Nederland onverzekerbaar zijn. Na de overstroming van de Maas gingen de overheid en de verzekeraars toch om tafel zitten om de mogelijkheden op een rij te zetten. Dat overleg mislukte. Met het aantreden van een nieuw kabinet wordt er toch opnieuw gesproken door de branche en het ministerie van Financiën.

De verzekeraars blijken het meest te voelen voor de adoptie van het Franse systeem voor de verzekering van natuurrampen. Daar betalen de houders van een opstal-verzekering een toeslag van 9 procent voor een gemeenschappelijke regeling. De verzekeringsmaatschappijen hebben deze verzekering tegen natuurrampen herverzekerd bij de Franse staat.

In de modellen die bij de branche-vereniging, het Verbond van Verzekeraars, worden uitgewerkt is nog niet duidelijk of in Nederland ook een toeslag van 9 procent nodig is. Het percentage kan ook anders uitvallen. Daarover zijn de verzekeraars nog aan het rekenen. Ook moet nog worden vastgesteld wat onder een natuurramp moet worden verstaan.

De toeslagen die binnenkomen via de opstal- en inboedelverzekeringen moeten in een gemeenschappelijke pot komen. Daaruit kan een substantiëel deel van de schade worden gedekt, althans nadat een aantal jaren premie is betaald. Er wordt ook gedacht aan de invoering van een 'pot is op-principe'. Dit betekent dat slechts gedeeltelijk schadevergoeding wordt uitgekeerd als de bodem van de pot in zicht is.

Het is nog onduidelijk of ook de overheid een bijdrage in de natuurrampen-pot stort. De verzekeraars willen vooral van de overheid medewerking om de toeslag, in feite een soort solidariteitsheffing, in te voeren. Een gemeenschappelijke regeling moet ook ontheffing krijgen van de anti-kartelwetgeving.

Directeur R. Burgerhout van Centraal Beheer opperde deze week tijdens een bijeenkomst van de organisatie Dijkverbetering Nu in de Gelderse plaats Beneden-Leeuwen het Franse model als één van de mogelijkheden. Centraal Beheer vindt dat mensen zich moeten kunnen indekken tegen natuurrampen.

De woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars wil niet ingaan op het overleg dat de verzekeraars met de overheid voeren. Een normale verzekering van natuurrampen is in de ogen van de verzekeraars onmogelijk. Er zijn heel weinig potentiële verzekerden zodat de premie-inkomsten veel te laag zijn om eventuele schades te dekken. Bovendien is de kans op een natuurramp en daardoor de premiehoogte door actuarissen heel moeilijk te berekenen. Verder is de financiering een probleem: schadeclaims worden niet gespreid, maar komen na een ramp in één klap, met een gigantische omvang.

De Tweede Kamer heeft vorig jaar na de vorming van het kabinet-Kok bij minister Zalm van Financiën aangedrongen op een onderzoek naar de mogelijkheden voor een natuurrampen-verzekering. Vandaar dat het overleg tussen de verzekeraars en de overheid weer op gang is gekomen.

De invoering van een toeslag op de premie voor opstal- en inboedelverzekering ligt gevoelig. In maart vorig jaar reageerde het toenmalig kabinet-Lubbers afwijzend op de invoering van een soort solidariteitsheffing. Dit werd gezien als een verhoging van de collectieve lastendruk terwijl het kabinet een daling nastreefde. De verzekeraars hopen dat het kabinet-Kok, onder druk van de Tweede Kamer, dit keer wel toegeeft, hoewel ook dit kabinet lagere lasten hoog in het vaandel heeft staan.

De verzekeraars wilden vorig jaar, na een overgangsperiode, een toeslag-systeem invoeren. Bij wijze van een tijdelijke regeling waren de verzekeraars bereid voor wie dat zou willen een verzekering tegen natuurrampen mogelijk te maken. Het geld dat dit zou opleveren zou in een gezamenlijk fonds terecht komen.

Omdat het bedrag van een eventuele schade-uitkering gigantisch in de papieren kan lopen, wilden de verzekeraars niet meer dan vijftig miljoen in totaal uitkeren. Aan de overheid werd gevraagd ook een bijdrage in het fonds te storten. Het ministerie van Financiën kwam met tachtig miljoen gulden over de brug, maar volgens de verzekeraars was dit te weinig. Zij wilden een overheidsbijdrage van ten minste tweehonderd miljoen gulden, aldus de woordvoerder van het Verbond van Verzekeraars. 'Met 130 miljoen kun je geen volwaardig produkt aanbieden', zegt hij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden