Solidaridad verbreekt contact met Mossack Fonseca wegens Panama Papers

Het Nederlandse Solidaridad heeft per direct alle contacten verbroken met het Panamese adviesbureau Mossack Fonseca. Trouw en het FD maakten zaterdag bekend dat de ontwikkelingsorganisatie wordt genoemd in de Panama Papers. Solidaridad zou gebruik maken van brievenbusfirma's in Panama, Hongkong en Zuid-Afrika.

Bus van de postcodeloterij Beeld anp

De organisatie zet zich in voor duurzaamheid en krijgt daarvoor ook geld van de Postcodeloterij en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De hulporganisatie zou in Panama geen medewerkers hebben maar wel een stichting om geen belasting te betalen over internationale transacties.

Keurmerk

Volgens de kranten is het Centraal Bureau Fondsenwerving (CBF) niet op de hoogte van de Panama-constructie. Het CBF gaat nu onderzoeken of Solidaridad heeft gehandeld volgens de normen van het keurmerk voor goede doelen. 'Deze beweringen zijn onjuist', verklaart Solidaridad. 'Van het ontwijken van belasting is geen sprake. Er worden in het kantoor in Panama simpelweg geen activiteiten ontwikkeld waarover belasting betaald hoeft te worden.'

Volgens ANP noemt de ontwikkelingsorganisatie de oprichting van Solidaridad Latijns-Amerika als reden voor het oprichten van een rechtspersoon in Panama. 'Het uitgangspunt daarbij was regionaal zelfbestuur en een zo verantwoord en kosten-efficiënt mogelijke financiële en administratieve structuur, waarbij zoveel mogelijk ten goede komt aan de programma's van Solidaridad', aldus de organisatie.

Correctie

Dit artikel is aangepast. In een eerdere versie stond dat Solidaridad bekend is van onder meer Max Havelaar en andere keurmerken. Solidaridad-voorzitter Nico Roozen was in 1988 weliswaar mede-oprichter van de Stichting Max Havelaar, maar de stichting Max Havelaar is niet verbonden met de Stichting Solidaridad. Ze maakt ook geen deel uit van het netwerk dat in dit artikel wordt beschreven.

Stichting

In Trouw zegt Solidaridad-directeur Nico Roozen dat het belangrijk is om organisaties op andere continenten op te zetten. Hij geeft ook toe dat de constructie ingewikkeld is. 'Het is een labyrint, ik ben de enige in de organisatie die het nog kan overzien.'

Solidaridad betaalt in Nederland sowieso geen belasting omdat het een goed doel is. In het buitenland doet de stichting dat liever ook niet, aldus Roozen. Maar het loont volgens hem om organisaties op andere continenten op te richten, omdat de organisatie zo in aanmerking kan komen voor fondsen en beurzen die in Nederland niet beschikbaar zijn.

Trouw en FD baseren hun berichtgeving op de uitgelekte administratie van het Panamese juridische advieskantoor Mossack Fonseca & Co. De twee Nederlandse kranten maken deel uit van een internationale coalitie van onderzoeksjournalisten die de 11,5 miljoen documenten doorspitten.

Meer Panama Papers

Met dank aan het zwakke eilandstaatje Niue kon Mossack Fonseca zijn klanten geheimhouding en anonimiteit bieden. Het werd een industrie. Een profiel van een moderne vrijhaven. (+)

Honderden personen werden deze week bij naam genoemd in de Panama Papers. Via bedrijfjes zouden ze geld wegsluizen naar belastingparadijzen in de Stille Oceaan of in Midden-Amerika. Wat valt er tegen dit soort praktijken te doen? (+)

Het laatste nieuws rond de Panama Papers leest u in het blog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.