Solidair met de Dwaze Moeders

DAT heeft de minister-president toch maar mooi geregeld. Het Huwelijk kan doorgaan, zonder dat er een gekunstelde oplossing hoeft te worden bedacht voor de aanwezigheid van schoonpa Zorreguieta....

Willem de Bruin

We weten nu wat die solidariteit inhoudt. We veroordelen Zorreguieta vanwege zijn politieke en morele medeverantwoordelijkheid voor de misdaden van de Argentijnse junta, maar vinden het geen beletsel dat het Huis van Oranje gelieerd raakt aan een familie aan het hoofd waarvan diezelfde man staat. Als we hem maar niet hoeven te zien.

Als het om de monarchie gaat, laat het Nederlandse parlement zich graag even buiten werking stellen. Natuurlijk, formeel zal het parlement nog zijn goedkeuring moeten hechten aan het voorgenomen huwelijk, aangenomen dat Willem-Alexander zijn aanspraken op de troon niet wil verliezen. Maar daar zal Kok zich geen zorgen meer over hoeven maken.

Uit het bezoek dat alle fractievoorzitters donderdag aan de premier in het Torentje hebben gebracht, kan worden afgeleid dat de premier zich van tevoren heeft verzekerd van in elk geval de steun van de regeringspartijen. Hun gezichten glommen donderdagavond nog van belangrijkheid. Eindelijk had de Grote Baas hen in vertrouwen genomen, nadat ze maandenlang hadden moeten afwachten.

Die goedkeuring komt er dus wel, en Kok zal geduldig luisteren naar de machteloze pleidooien van notoire dwarsliggers als het D66-Kamerlid Van Walsum, die zich als een van de weinige parlementsleden niets wenste aan te trekken van deze 'potsierlijke vertoning' en er deze week andermaal op hamerde dat de discussie niet diende te gaan over de rol van Zorreguieta bij de huwelijksplechtigheid, maar over het huwelijk zelf.

Dat hoeft dus niet meer en misschien dat Melkert de Dwaze Moeders nog eens kan uitleggen dat we het wel steeds hadden over de mensenrechten, maar dat het er eigenlijk vooral om ging de monarchie overeind te houden. En dat de Oranjes ons al eeuwenlang telkens opnieuw voor het blok zetten, dat we het in het verleden een paar keer zonder hen hebben geprobeerd, maar dat dat na verloop van tijd ook niet beviel.

Hij zal misschien wel meer begrip ontmoeten dan hij denkt. Want als het om de mensenrechten gaat, weten de Dwaze Moeders nog wel een paar namen te noemen van echte oorlogsmisdadigers die nog steeds vrij rondlopen. En Zorreguieta, ach, daar hadden zij eigenlijk ook nog nooit van gehoord. En die Dwaze Moeders, ach, ook Melkert weet dat het met die solidariteit van de PvdA wel losliep.

In zijn Parool-column van afgelopen vrijdag roept Felix Rottenberg een PvdA-congres aan het eind van de jaren zeventig in herinnering, toen de Jonge Socialisten een motie indienden tegen de Nederlandse deelname aan het WK-voetbal in Argentinië.

'De motie werd onder hoongelach aangenomen. Behalve Liesbeth den Uyl, Jan Pronk en Ien van den Heuvel stak niemand daarna een poot uit.'

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden