Soldiers of Odin ontkennen gebruik geweld tegen 'asielzoeker'

Burgerwacht Soldiers of Odin ontkent geweld te hebben gebruikt tegen de man die zondag in Winschoten meisjes zou hebben lastiggevallen. Dat schrijft de tegen migratie gekante patrouillebeweging in een nieuwe versie van een verklaring op Facebook.

Leden van Soldiers of Odin in Finland.Beeld AP

Soldiers of Odin berichtte maandag op haar Facebookpagina 'na een klopjacht van een uur' zondag een 'asielzoeker' te hebben overgedragen aan de politie. In het nieuwe bericht is 'klopjacht' veranderd in 'wijkronde'.

De politie ontkende gisteren met klem dat er sprake is geweest van een overdracht. Toen agenten ter plaatse kwamen, zouden zij alleen een mishandelde man hebben aangetroffen. In een nieuw filmpje dat de burgerwacht op Facebook heeft geplaatst is echter te zien hoe een politieauto met loeiende sirenes aan komt rijden, terwijl leden van Soldiers of Odin de man staande houden.

Hoe de verklaring van gisteren zich tot het filmpje verhoudt, is volgens de politie onderwerp van onderzoek. Gisteren zei een woordvoerder: 'Wij juichen het toe dat burgers de politie willen assisteren, maar het heft in eigen hand nemen is absoluut niet de bedoeling.'

Geen aangifte

Omdat de mishandelde man geen aangifte wil doen, worden leden van Soldiers of Odin niet verdacht van mishandeling. Ook de vrouwen die mogelijk zijn lastiggevallen hebben vooralsnog geen aangifte gedaan. Gisteren zei de politie nog daarom geen nader onderzoek te doen. Daar komt een woordvoerder nu van terug: 'We willen toch weten wat er is gebeurd'.

Soldiers of Odin stellen in hun nieuwe verklaring dat de verwondingen vermoedelijk het resultaat waren van 'een eerdere vermeende schermutseling in het plaatselijk café waar de man naar verluidt meisjes had betast'.

De Partij van de Arbeid heeft Kamervragen gesteld over het voorval. Kamerleden Van Dekken en Marcouch vinden het 'ongehoord' dat 'geüniformeerde gangachtige bendes of groepen een straatpatrouilles houden op burgers die in hun ogen zich verkeerd gedragen'.

Soldiers of Odin ontstond in het najaar van 2015 in Kemi, Finland, als reactie op de vluchtelingenstroom. Odin is een mythologische oppergod. De beweging is overgewaaid naar verschillende Europese landen.

Bericht op de Facebookpagina van de burgerwacht Soldiers of Odin.

Sinds februari is er een Nederlandse Facebookpagina. Er zijn 'chapters' (afdelingen) in Groningen, Drenthe, Arnhem, Utrecht, Leiden, Brabant en Limburg. Ronald Kiewiet, voorman van Soldiers of Odin in Noord-Nederland, zegt in het AD dat de beweging in Nederland honderd leden heeft.

Soldiers of Odin presenteert zich als een 'straatpatrouilleclub' en als 'extra oren en ogen voor de politie' ('hoewel zij er niet vaak zullen zijn als wij in moeten grijpen'). 'Wij zijn kritisch op de migratie welk op dit moment in ons land plaats vind', (sic) , stelt de club op haar website.

Volgens de anti-extreem-rechtse onderzoeksgroep Kafka zijn kopstukken van de Nederlandse tak van Soldiers of Odin bekende gezichten uit de neonazi-scene. Volgens Kiewiet jaagt de groepering niet specifiek op Arabische asielzoekers. 'Als een Nederlander, Pool of Bulgaar zich misdraagt, dan grijpen we ook in', zegt hij in het AD.

Facebookbericht en filmpje op de facebookpagina van Soldiers of Odin

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden