Sojamelk tegen botafbraak

Drinken van sojamelk leidt tot minder brosse botten, concluderen Deense en Amerikaanse onderzoekers op basis van een dubbelblind, placebogecontroleerde studie onder vrouwen die door de overgang heen zijn....

De Belgische sojamelkproducent Alpro, marktleider in Europa en medefinancier van de studie, is dolenthousiast. 'Er waren al wat aanwijzingen over een botstabiliserende werking; die zijn nu voor het eerst wetenschappelijk onderbouwd', vindt het bedrijf in Wevelgem.

Koemelk zit sinds enige jaren in het verdomhoekje, er wordt almaar minder van verkocht. Producenten van sojamelk, in feite fijngemalen sojabonen, maken gebruik van dat sentiment. Sojamelk was tot voor kort alleen te krijgen in de reformwinkel. Daar komt geleidelijk verandering in. Ook steeds meer supermarkten verkopen het product.

In de VS, waar de gezondheidsmarkt in vergelijking met Europa vele jaren eerder tot bloei is gekomen, is de verkoop van sojamelk in tien jaar bijna verviervoudigd, tot 125 miljoen liter; in dollars is er zelfs sprake van een vertienvoudiging van de omzet, naar 500 miljoen gulden vorig jaar.

Het drinken van sojamelk heeft legio gezondheidsvoordelen, vindt Alpro: de melk is cholesterolvrij, heeft een gunstige vetzuursamenstelling en is licht verteerbaar. Daar komt het voorkomen van botafbraak nu bij. Aan de recente botafbraakstudie heeft een honderdtal vrouwen tussen 45 en 75 jaar meegedaan.

Zij zijn met behulp van een computergestuurde dobbelsteen over vier groepen verdeeld: sojamelkdrinkers, hormoongebruikers (progesteron, in een crème), een groep die sojamelk dronk en hormooncrème smeerde en een groep vrouwen die weliswaar ook dronk en smeerde, maar dan nepspullen. De vrouwen slikten allemaal ook extra calcium om een eventueel calciumeffect uit te sluiten.

Bij de vrouwen in de placebogroep, de controlegroep zonder bescherming, werd osteoporose geconstateerd. De onderzoekers constateerden op basis van röntgenfoto's van het heupbot en van het onderste deel van de wervelkolom dat in die groep zowel de hoeveelheid bot (botmassa) als de botdichtheid na twee jaar was afgenomen, respectievelijk met 1,3 en 4,2 procent. Een significant percentage voor een proces dat erg langzaam gaat, menen de onderzoekers.

Bij de drinkers van sojamelk was daarentegen sprake van een lichte toename van botdichtheid en botmassa. Bij de hormoonsmeerders was de botdichtheid iets afgenomen en de botmassa juist iets toegenomen. Conclusie van de onderzoekers: het dagelijks drinken van een glas sojamelk is goed voor vrouwen die de overgang achter de rug hebben.

Ze vermelden echter niet dat osteoporose ook op andere manieren kan worden voorkomen: het plakken van een hormoonpleister heeft bijvoorbeeld een vergelijkbare stabiliserende werking op het skelet.

Bovendien zijn de onderzoeksresultaten niet eenduidig. De voedingsdeskundigen weten niet waarom bij de vrouwen in de gemengde groep - sojamelkdrinkende hormoonsmeerders - zowel een verbrossing van de botten (dichtheidsvermindering) als een botafbraak (vermindering van de botmassa) werd gemeten; enkele procenten, en dus ook significant.

'Mogelijk werken die stoffen elkaar tegen, dat moet verder worden uitgezocht. De hoofdconclusie wordt er echter niet door ondermijnd', zegt de voedingsexpert van Alpro.

Vooral vrouwen - een op de drie - krijgen (na de overgang) last van osteoporose. De eierstokken produceren almaar minder oestrogenen. Die hormonen helpen een handje om calcium, nodig voor de opbouw van botweefsel, uit het voedsel te halen. Isoflavonen in soja zijn de werkzame stoffen, is het vermoeden. Het eventuele werkingsmechanisme is niet bekend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden