Softwarepiraterij groeit dankzij China en India

Griekenland weigert de camera-auto’s van Googles Street View toe te laten tot zijn wegennet. Met Street View biedt Google websurfers de mogelijkheid een kijkje te nemen in de straten van talloze wereldsteden....

Griekenland is bang dat de privacy van zijn inwoners gevaar loopt. Athene wil van Google weten hoe het concern voorkomt dat geportretteerden in de problemen komen door de dienst, bijvoorbeeld als iemand toevallig net het huis van zijn minnaar verlaat als de Google-auto zijn kiekjes schiet.

Toen de dienst in maart in Nederland werd geïntroduceerd, ontstond ook enige opschudding omdat sommige bezoekers van prostituees in beeld waren gebracht. Google had echter voor publicatie veel gezichten al onherkenbaar gemaakt.

Softwarepiraterij neemt nog altijd toe, meldt onderzoeksbureau IDC. Van alle software die in 2008 wereldwijd is geïnstalleerd, zou 41 procent een illegale oorsprong hebben. Een jaar eerder was dat nog 38 procent. Met name China en India zijn verantwoordelijk voor de groei. In totaal is volgens IDC voor ruim 50 miljard dollar aan software illegaal gekopieerd. De Nederlandse softwaresector zou vorig jaar 404 miljoen euro zijn misgelopen door piraterij.

Chipproducent Advanced Micro Devices heeft voor het eerst in vijf kwartalen zijn achterstand ten opzichte van Intel weten te verkleinen. In het eerste kwartaal steeg het marktaandeel in de processormarkt van AMD tot ruim 22 procent. Intel verloor bijna 5 procent en heeft nu 77 procent van de processormarkt in handen. AMD profiteerde onder meer van lagere prijzen.

De economische crisis heeft vooralsnog weinig vat op Nintendo. De nettowinst van de producent van gamecomputers steeg het afgelopen jaar met 8,5 procent naar omgerekend 2,1 miljard euro. De omzet groeide navenant tot 165 miljard, maakte het Japanse concern vorige week bekend. De groei is wel afgezwakt ten opzichte van eerdere jaren. Nintendo heeft de afgelopen jaren veel succes geboekt met de Wii en de DS.

Het aantal onlinevacatures is in april voor de twaalfde opeenvolgende maand afgenomen. Dat blijkt uit de maandelijkse Monster Employment Index van vacaturesite Monsterboard.nl. Uit de meting over april, die dinsdag werd gepubliceerd, blijkt dat net als in maart de grootste afname van vacatures plaatsvond in de administratieve sector, gevolgd door de juridische sector en de sector transport en logistiek.

Cybercriminelen lijden ook onder de wereldwijde recessie. De prijs van een spamcampagne is ten opzichte van 2008 met bijna de helft gedaald. Dat meldt G Data. Volgens het internetbeveiligingsbedrijf kost het nu ongeveer 150 euro om 20 miljoen spamberichten te laten verzenden. Een jaar geleden ontvingen onlinesnoodaards nog 290 euro voor een internetreclamebom.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden