Software-goeroe McAfee eerste onafhankelijke kandidaat VS

De omstreden softwaremiljonair John McAfee is de eerste onafhankelijke kandidaat die zich heeft aangemeld voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen. McAfee (69), oprichter van het gelijknamige antivirusbedrijf, beloofde donderdag na zijn kandidaatstelling dat hij de macht van de overheid zal beperken als hij wint. Ook zei hij een eind te zullen maken aan de 'krankzinnigheid' in politiek Washington.

John McAfee is de 23ste presidentskandidaat. Beeld reuters
John McAfee is de 23ste presidentskandidaat.Beeld reuters

McAfee, oprichter van de Cyberpartij, is de 23ste presidentskandidaat. Er doen al 17 Republikeinen en vijf Democraten mee. De oud-zakenman is, na vastgoedmiljardair Donald Trump en voormalig Hewlett-Packard-bestuursvoorzitter Carly Fiorina, de derde niet-politicus die meedoet aan de strijd om het Witte Huis. Verwacht wordt dat er na McAfee nog meer onafhankelijke kandidaten zich zullen aanmelden.

Direct nadat bekend was geworden dat hij zich had ingeschreven, maakte de excentrieke zakenman zijn reputatie waar. Hij beloofde in een interview met Reuters niet deel te nemen aan debatten. Ook weigert hij het land af te reizen om handen van kiezers te schudden of baby's te kussen.

De voormalige computerprogrammeur richtte in 1987 McAfee op, dat 's werelds eerste commerciële antivirusprogramma maakte. In 2010, nadat hij het bedrijf al lang had verlaten, werd het aan Intel verkocht voor 7,8 miljard dollar.

Drie jaar geleden werd McAfee wereldnieuws nadat zijn buurman in Belize, waar hij toen woonde, werd vermoord. De politie wilde hem ondervragen maar McAfee vluchtte naar het buurland Guatemala. Daar werd hij gearresteerd wegens het illegaal binnenkomen van het land.

Modder

McAfee werd uiteindelijk het land uitgezet en uitgeleverd aan de VS. In Belize, waar hij vreesde te worden gemarteld, werd hij van de verdachtenlijst gehaald. De voormalige zakenman woont nu in Tennessee. Sinds 2008 heeft hij veel geld verloren, onder andere door de financiële crisis. Hoeveel hij nog waard is, is onduidelijk.

'Ik neem de verantwoordelijkheid voor al mijn fouten', zei McAfee nadat zijn kandidaatstelling bekend was geworden. 'Niemand kan modder naar mij gooien want ik heb in het openbaar al zoveel modder naar mezelf gegooid.'

Washington-hater McAfee heeft online de nodige aanhangers. Voor een belangrijk deel komt dit vanwege zijn bizarre onlinevideo's en imago van voortvluchtige, met wapens zwaaiende excentriekeling. Maar hoeveel kiezers echt op hem zullen gaan stemmen is onduidelijk. Hij zegt dat zijn boodschap van minder overheidsbemoeienis en privacybescherming zal aanslaan.

'Ik weet dat de mensen achter mij staan', zegt McAfee tegen Reuters. 'Zeker 10 duizend mensen hebben de afgelopen jaren tegen mij gezegd: alsjeblieft, stel je kandidaat. Bizar, echt bizar.'

Ross Perot

Als onafhankelijk kandidaat maakt McAfee echter geen kans. De beste score van een onafhankelijke kandidaat in de afgelopen decennia was in 1992. Toen won miljardair Ross Perot bijna 19 procent van de stemmen, goed voor zo'n 20 miljoen kiezers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden