LEZERSBRIEVEN

Softe aanpak seksueel geweld ettert generaties lang door

De ingezonden brieven van maandag 18 januari.

Demonstratie tegen seksueel geweld tegen vrouwen in Hamburg, 10 januari. Beeld null
Demonstratie tegen seksueel geweld tegen vrouwen in Hamburg, 10 januari.

Brief van de dag

Laten we met het mooie opiniestuk van Darya Safai de discussie besluiten. Groepsaanrandingen zoals in meerdere Europese steden plaatsvonden, werden gepleegd door moslimmannen en wortelen in de islamitische cultuur. Er is zelfs een Arabische term voor: taharrush gamea. Het 'collectief lastig vallen van vrouwen' als amusement.

Hoe gaan we dit aanpakken? Streng straffen - wat mij betreft wordt de strafmaat voor seksueel geweld verhoogt - en in het geval van asielzoekers direct stoppen met de procedure. De Duitse regering bereidt verscherpte wetgeving voor. Het zou goed zijn als andere landen dit voorbeeld volgen en er een gemeenschappelijke Europese aanpak ontstaat.

En natuurlijk zijn er ook witte mannen die aan vrouwen zitten, en natuurlijk zijn niet alle moslimmannen aanranders, maar laten we stoppen met onszelf te verontschuldigen als we zeggen dat we de islamitische vrouwonvriendelijke cultuur in Europa niet willen en nooit zullen accepteren.

Een softe aanpak ettert generaties lang door, in stand gehouden door een conservatieve religieus-culturele opvoeding in veel moslimgezinnen. Iets waar veel te weinig aandacht voor is in het debat. In Die Welt van 14 januari wijst Zana Ramadani erop dat moeders de islamitische waarde van sekseongelijkheid doorgeven aan hun kinderen.

Tegen de doorgaans witte mooi-weerfeministen zou ik in navolging van een eerdere schrijfster willen zeggen: gun ook een ander de Verlichting.

M. Ploeger, Voorburg

Euthanasie

De column van Aleid Truijens (+) ('Versoepeling richtlijn euthanasie is ongelooflijk') gelezen hebbende, vraag ik mij toch af: hoe wordt er dan tegenaan gekeken dat iemand die langdurig, onomkeerbaar en zwaar lijdt, in leven wordt gehouden? Helemaal als die wel degelijk in het verleden een andere wens heeft geuit. Wordt daar dan wel voldoende bij stil gestaan? Natuurlijk is het moeilijk omdat een en ander onomkeerbaar is, maar me dunkt dat de hierboven gestelde vragen wel degelijk relevant zijn!

Madelon ter Kuile

Hergebruik

Onder een stapeltje haardhout trof ik ooit een nest roze pasgeboren muisjes aan. Het nestje bleek deels te zijn gebouwd met de leeggegeten plastic zakjes van het muizengif die in het vakantiehuis waren achtergelaten.

Daaraan moest ik denken toen ik op de radio hoorde dat hulpverleners in een vluchtelingenkamp matrassen hadden gemaakt met het stro waarmee oplichters in Turkije nepreddingsvesten hadden opgevuld.

Frans van Lier, Amsterdam

David Kenning

Het interview met de Ierse filosoof David Kenning (+) is zeer interessant vanwege zijn pleidooi voor rationaliteit en kalme afweging van zaken tijdens de alle- daagse hectiek, een houding die politici eigen zou moeten zijn. Ook ik vind dat Spinoza, die evenals Kenning in een spannende tijd vol tegenstellingen leefde, ons veel kan leren. Wanneer gaat de denktank van start?

Piet Kuijpers, Naaldwijk

David Kenning 2

Of de kop 'De angst voor terreur is doorgeslagen' boven het artikel over David Kenning (+) op goede gronden is gebaseerd, waag ik te betwijfelen. Deze uitspraak begint een cliché te worden. Angst kan een zeer functioneel signaal zijn. Voor IS is terreur geen doel op zichzelf, maar een aanval op westerse waarden en een middel om een kalifaat te stichten. In plaats van zeven jaar lang Spinoza te bestuderen, had Kenning beter het boek Botsende beschavingen (1997) van Samuel Huntington kunnen lezen. Tenminste, als het gaat om IS-terreur. Overigens bewonder ik Spinoza zeer.

J. Beeren, Amsterdam

Betsy Udink

De hedendaagse berichtgeving over islamitische waarden en normen zou volgens sommigen een vertekend beeld geven. Schreef Betsy Udink als diplomatenvrouw niet al bijna 30 jaar geleden Achter Mekka?

Dapper, zeer lezenswaardig en niets aan waarde ingeboet.

P. Theewes, Baarle-Nassau

David Bowie

Frank Meester (+) is even de volgorde kwijt van de door David Bowie geclaimde seksuele voorkeuren (Vonk, 16 januari). Bowie omschreef zichzelf op 22 januari 1972 (tot grote woede van zijn toenmalige echtgenote Angie) als 'gay'. In 1976 opteerde hij voor de omschrijving 'bisexual'. In 1993 bestempelde Bowie zich als 'closet heterosexual' (in de kast zittende heteroseksueel).

Op zijn 'requiem' Blackstar maakt Bowie gebruik van Polari, een gehei-me homotaal, waarmee Britse homoseksuelen zich tot in de jaren 1960 politie en justitie van het lijf probeerden te houden (met dank aan Hendrik VIII is homoseksualiteit van 1533 tot 27 juli 1967 streng verboden geweest in Engeland). Dankzij de Sexual Offences Act 1967 is de geheime taal Polari inmiddels nagenoeg vergeten.

Gustavo W. Nevado, Rotterdam

David Bowie 2

Filosoof Frank Meester schrijft dat David Bowie verstrikt raakte in zijn rollen en, anders dan Bowie zelf zou suggereren, de controle over zijn personages verloor. Meester geeft blijk betrekkelijk weinig kennis te hebben van David Bowie, hetgeen wordt bevestigd doordat hij de titel van een van Bowies lp's fout citeert (het is Pin Ups in plaats van 'Pin-up').

In werkelijkheid, en dat blijkt uit Bowies werk, de vele interviews en enkele van zijn biografieën, was Bowie continu op zoek maar nieuwe invloeden, en liet hij hierin zijn fenomenale creativiteit de vrije loop. Niks controle of de suggestie daarvan.

Zelfs in de jaren negentig, toen niemand meer naar Bowie omkeek, experimenteerde hij vrolijk door met een paar briljante nummers en soundtracks als resultaat (onder andere voor de geniale film Lost Highway van David Lynch), Op een van deze destijds door alle recensenten verketterde cd's, 1. Outside staat zelfs het bewijs, track 9 heet 'No control'.

Johan Keetelaar, Heemstede

Ontvang elke dag de Volkskrant Avond Nieuwsbrief in uw mailbox, met het nieuws van vandaag, tv-tips voor vanavond, en alvast zes artikelen uit de krant van morgen. Schrijf u hier in.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden