Softbalploeg zoekt in Haarlem snelle route naar Atlanta

'Niet wereldschokkend' noemt de voorzitter van het organisatie-comité, Guus van Dee, het negendaagse toernooi. Maar in Haarlem is vanaf vandaag de nationale softbalploeg op zoek naar een snelle weg naar de Olympische Spelen in Atlanta....

Van onze verslaggever

HAARLEM

In Atlanta staat softbal voor de eerste maal als medaillesport op het programma. Voor de Spelen hebben de Verenigde Staten, Japan, Taiwan, China, Canada en Australië zich reeds geplaatst.

Negen landen uit Europa en twee uit Afrika (Zuid-Afrika en Botswana) hebben zich ingeschreven voor het toernooi in Haarlem. Alleen door Italië zal Nederland, zoals altijd, serieus worden beproefd. Onlangs legde de Italiaanse ploeg beslag op het Europees kampioenschap, nadat Nederland in de finale werd verslagen.

De technische staf is tevens bevreesd voor Zuid-Afrika, een land dat pas sinds kort weer aansluiting heeft gekregen bij de internationale sportwereld. Om de kracht van die ploeg te bekijken, reisden twee coaches in de winter naar Zuid-Afrika. Hoofdcoach Elfers waarschuwde voor de kracht van het team, maar in een oefenwedstrijd tegen Terrasvogels 2 kwam Zuid-Afrika deze week niet verder dan 2-2.

Er is de honkbal- en softbalbond KNBSB veel aan gelegen de afvaardiging naar Atlanta te verdubbelen. Deze maand werd door de vrouwen deelgenomen aan een sterk bezet internationaal toernooi in Canada, nadat eerder in Californië was gespeeld.

Volgens Elfers is dat de enige manier om aan te kunnen klampen bij de toplanden. 'Wij willen een droom verwezenlijken. Daarom zullen we twee jaar bijna dagelijks met softbal bezig zijn. Niet alleen in het belang van deze ploeg, maar in het belang van het Nederlandse softbal.'

Voor het toernooi in het Haarlemse Noordersportpark wordt rekening gehouden met een verlies van ruim vijftigduizend gulden. Het NOCNSF en een Haarlemse stichting die internationale honk- en softbalevenementen financieel steunt, nemen het deficit voor hun rekening. De organisatoren verwachten dat tienduizend mensen de zestig wedstrijden zullen bezoeken.

De nationale softbalploeg treft Italië donderdag voor de eerste maal. Nederland vangt het toernooi dit weekeinde aan met wedstrijden tegen Kroatië en Botswana (vandaag) en Zuid-Afrika en Spanje (zondag).

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden