Commentaar

'Soft Brexit' is vanaf vandaag ijdele hoop

Het voortduren van de burgeroorlog in de Britse Labour Party werkt een harde Brexit in de hand.

Jeremy Corbyn op de eerste dag van de jaarlijkse Labour-bijeenkomst in Liverpool. Beeld afp
Jeremy Corbyn op de eerste dag van de jaarlijkse Labour-bijeenkomst in Liverpool.Beeld afp

Meteen na zijn herverkiezing door 61,8 procent van de partijleden verklaarde Jeremy Corbyn dat hij 'met een schone lei wil beginnen'. Dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan, want de kloof tussen de nu verslagen sociaal-democratische vleugel aan de rechterkant en de Corbynista's van de Momentum-beweging aan de linkerkant is groter dan ooit.

Corbyn kwam vorig jaar als links-radicale outsider verrassend bovendrijven als leider van Labour. Tegen de dumpprijs van 3 pond per jaar per lid wist Corbyn het aantal leden op te krikken tot 515.000. Die nieuwe leden bevestigden zaterdag zijn leiderschap (zijn tegenstander Owen Smith scoorde 63 procent onder Labour-leden die vóór mei 2015 al lid waren).

De leiderschapsverkiezing was nodig omdat 172 van de 230 Lagerhuisleden van Labour het vertrouwen in Corbyn hadden opgezegd. Zij vonden hem een zwakke oppositieleider. Daardoor werd Corbyn ongeschikt geacht om de Tories in verkiezingen te verslaan - hetgeen in de peilingen wordt bevestigd. Bovendien werd Corbyn verantwoordelijk gesteld voor de Brexit. Dat was terecht, want Corbyn, die in 1975 tegen toetreding van het VK tot de EU had gestemd, was onzichtbaar in de Blijf-campagne. Juist in de traditionele heartlands van Labour was het percentage Brexiteers het grootst.

De dissidente parlementariërs bleken evenwel niet in staat een tegenbeweging tegen Corbyn op touw te zetten. Owen Smith faalde als uitdager, zodat de verliezers aan de genade van de Corbynista's zijn overgeleverd. Die zullen in de districten de rechtse 'coupplegers' de wacht aan zeggen.

Intussen moet pseudo-Brexiteer Corbyn oppositie voeren met 172 onwillige fractiegenoten, die juist gepassioneerde voorstanders van voortzetting van de Britse EU-lidmaatschap zijn. Het is in het belang van zowel het VK als van de 27 overgebleven EU-leden dat die 172 één lijn blijven trekken en premier Theresa May dwingen tot een 'soft Brexit'.

Maar dat is ijdele hoop. De Conservatieve regering heeft vanaf vandaag geen effectieve oppositie meer. Dat lijkt comfortabel voor premier May. Maar het feit dat de Brexiteers zowel bij de Tories als bij Labour de lakens uitdelen, beperkt haar onderhandelingsruimte met de EU. Dat is tragisch voor Theresa May zelf, als voorstander van het Britse lidmaatschap van de EU, maar vooral tragisch voor Europa.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden