Soetekouw verlaat bestuur administratiekantoor Orco

Ton Soetekouw, sinds kort bekend als de duurste adviseur van Nederland, is afgetreden als bestuurslid van de stichting administratiekantoor Orco Bank, zo heeft Orco woensdag bekendgemaakt....

Van onze verslaggever

AMSTERDAM

Het vertrek van Soetekouw komt niet geheel onverwacht. Zijn positie binnen het administratiekantoor was onhoudbaar geworden, nadat Orco-bestuursvoorzitter C. Broere vorige week zijn werk-declaratie onthulde. Soetekouw declareerde 650 gulden per uur voor advieswerk en 325 gulden per uur voor 'rust en reizen'.

De ex-ING-bankier stuurde een rekening van 77.600 voor werk in januari. Dat was volgens Broere veel te hoog. Normaal gesproken zou een stichtingsbestuurslid slechts vijfduizend gulden per jaar kunnen verdienen.

Soetekouw was aangenomen door president-commissaris Guis, binnen Orco de grote tegenspeler van Broere. In het woensdag door Guis gepubliceerde persbericht wordt Soetekouw bedankt voor zijn 'waardevolle inbreng in enkele strategische beleidsvraagstukken van de stichting'. Guis beraadt zich over de vacature.

De declaratie van Soetekouw zorgde tijdens de laatste aandeelhoudersvergadering voor veel verontwaardiging. Maar ook Guis moest het ontgelden. Bij zijn integriteit als bestuurder werden grote vraagtekens geplaatst.

Tijdens de aandeelhoudersvergadering werd ook duidelijk dat Broere en Guis elkaars bloed wel kunnen drinken. De twee verschillen van mening over het beleid van de bank. Guis wil sterk groeien, terwijl Broere zich terughoudender opstelt.

Orco draaide het afgelopen jaar zeer slecht. In 1994 keken de aandeelhouders tegen een verlies aan van bijna 40 miljoen gulden. Het jaar ervoor was er nog een winst van 64,8 miljoen gulden. Onroerend-goedhandelaar J. Kroonenberg, grootaandeelhouder van Orco, en de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) zijn boos over de verliezen en de waardedaling van de Orco-stukken op de effectenbeurs.

ABN Amro onderzoekt momenteel de boeken van Orco. De Nederlandse bank is eventueel bereid de noodlijdende Antilliaanse bank over te nemen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.