Soepeler regels werkvergunning

AMSTERDAM - Buitenlandse klanten van grote bedrijven hoeven voorlopig geen werkvergunning aan te vragen, wanneer zij voor tijdelijke werkzaamheden naar Nederland komen. Hierdoor moeten ondernemingen buiten de EU minder belemmerd worden bij het zakendoen met Nederlandse exportbedrijven.


De buitenlandse bedrijven worden geconfronteerd met een hoop administratieve lasten, voordat hun werknemers hier tijdelijk aan het werk kunnen. Minister Kamp van Sociale Zaken wil daar verandering in brengen, door de regelgeving rond werkvergunningen de komende twee jaar te versoepelen. Hij doet dat in overleg met FME, de werkgeversorganisatie voor de technologische industrie.


Alleen mensen die aan de slag gaan bij grote bedrijven (jaaromzet minimaal 50 miljoen euro en orders minimaal 5 miljoen) komen in aanmerking voor vrijstelling van de vergunningsplicht. Voorwaarde is ook dat er geen sprake mag zijn van verdringing van werknemers uit Nederland of andere EU-lidstaten.


Volgens FME zal de versoepelde regelgeving in de praktijk vooral gelden voor partners en klanten van Nederlandse exportbedrijven. De aanschaf van een complexe machine gaat vaak gepaard met het geven van trainingen aan medewerkers van het afnemende bedrijf. Nu moeten die bedrijven nog een werkvergunning voor dat personeel aanvragen.


FME-voorzitter Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink juicht het besluit toe. 'Dit is een geweldige eerste stap in het wegnemen van een van de grootste ergernissen van internationaal opererende bedrijven', stelt ze. 'Als een Chinees bedrijf bereid is 100 miljoen te investeren in een samenwerking met een Nederlandse partner, wil je ze niet frustreren met zinloze regels en verplichtingen.'


Ook chipmachinefabrikant ASML is blij met het plan van Kamp. Het bedrijf verkoopt jaarlijks veel systemen, die elk tientallen miljoenen euro's kosten. 'Zo'n machine kost soms net zoveel als een verkeersvliegtuig', aldus zegsman Lucas van Grinsven.'


'Wij moeten klanten die voor een training komen er nu vaak aan herinneren dat ze zo'n vergunning moeten aanvragen', vertelt van Grinsven. Volgens hem is het wel eens voorgekomen dat een klant dat vergat. 'Dat is natuurlijk niet leuk: die bedrijven komen geld brengen, maar ze mogen niet naar binnen.'


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden