Soepele verfilming

Productiemaatschappij Eyeworks zag zijn realitysoap op de eerstehulpafdeling van het VU-ziekenhuis sneven en moest blijkbaar van RTL, dat de zaak stopzette, de reeds geprogrammeerde zendtijd vullen vanavond. Zodat we in plaats van 24 uur: tussen leven en dood vanavond kunnen kijken naar een heel wat geslaagdere loot aan de Eyeworks-boom: de verfilming van Heleen van Royens bestseller De gelukkige huisvrouw. Kreeg het boek destijds weinig lovende kritiek, het debuut van regisseur Antoinette Beumer werd heel wat welwillender ontvangen. Het verhaal over een Gooise vrouw die zich door haar man een kind laat aanpraten, in een zware postnatale psychotische depressie raakt en dan lange tijd in een inrichting verblijft, bleek zich onverwacht goed te lenen voor de soepele verfilming die Beumer ervan maakte. Onverwacht, omdat een lange pijnlijke bevalling en langdurig verblijf in een kliniek nu niet de meest sexy elementen zijn voor een vlotte film. Maar een sterk scenario (van het inmiddels bijna beroemde duo Marnie Blok en Karen van Holst Pellekaan, ook verantwoordelijk voor de recentelijk uitgezonden serie tv-serie Lijn 32) en een fantastische hoofdrol van Carice van Houten (bekroond met een Gouden Kalf) hielpen Beumer.


De gelukkige huisvrouw (Antoinette Beumer, 2010)


RTL 4, 20.30-22.35 uur.


First Blood

(Ted Kotcheff, 1982) Deze oer-Rambo-film van de aartsconservatieve actieregisseur Ted Kotcheff, die nog niet eens zijn naam mocht dragen in de titel, is, naast zijn Rocky Belboa, Sylvester Stallone's belangrijkste bijdrage aan de filmgeschiedenis. Zijn John Rambo wordt in deze film geïntroduceerd als een Vietnamveteraan die om niets in de cel belandt van een kleine Amerikaanse stad. Daar wordt hij onder leiding van de sadistische Brian Dennehy zo mishandeld en getergd dat hij in een woede ontsteekt die zijn belagers te veel wordt. Hij ontsnapt en dan volgt een actierijk kat-en-muisspel in de bos- en bergrijke natuur van de Canadese locaties.


RTL 7, 20.30-22.20 uur.


Rosa Luxemburg

(Margarethe von Trotta, 1986) De Duitse Margarethe von Trotta werd vorige maand 70 en daarom eert de ARD haar deze weken met uitzending van haar films. Haar biografie van de enigmatische Duits-Poolse socialist Rosa Luxemburg (1870-1919), die om haar extreme ideeën en activisme veel tijd van haar leven doorbracht in de gevangenis, is een wat looiige film geworden, waarin Barbara Sukowa nochtans schittert. Ze kreeg destijds in Cannes de acteursprijs voor haar vertolking van de journalist en later politicus die in het Duitsland van voor de Eerste Wereldoorlog geschiedenis schreef met haar strijd voor het socialisme en pacifisme.


ARD, 00.20-02.15 uur.


De Nederlandse website


Subjectivisten.nl


denkt na het zien van De gelukkige huisvrouw een nutteloos patroon te herkennen in de vaderlandse film.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden