Soep uit woede

Wie zijn hier de baas? Wij consumenten of zij varkensboeren? Nou wij in elk geval niet. Het zijn de Duitsers als ze zouden willen....

Wouter Klootwijk

Een paar jaar geleden brak de varkenspest uit. Varkenshouders vroegen om hulp. En we hoorden het alom, zo kan het niet langer met deze tak van de agrarische industrie. Een paar varkenshouders gaven er de brui aan, sommigen van hen gingen in kippen die op dezelfde beestachtige wijze gehouden kunnen worden. Maar varkenshouders die wel met varkens doorgingen, hadden binnen de kortste keren samen net zoveel varkens bij elkaar gefokt als voor het uitbreken van de pest. De sector beduvelt de samenleving.

Nu heerst een andere ziekte en weer horen we alom dat het zo niet langer kan. Een varkensfokker stak deze week uit protest een paar dode biggetjes in de fik en riep tegen tv-camera's dat de varkens zijn hokken uitpuilen en de waterleiding stuk bijten. Hij wil geholpen worden. De grenzen open of de staatskas. En wat doet hij intussen? Hij heeft zijn fokzeugen alvast weer laten bevruchten . Want nu is hij in hoge nood, maar over een half jaar kan de beestencrisis weer bezworen zijn. Dan hoeft hij alleen zijn waterleiding maar te repareren, de biggetjes voor straks zitten al in hun baarmoeders. Voor de Duitsers.

Uit machteloze woede om dit soort praktijken - janken en fokken tegelijk - hier een recept voor een makkelijke garnalensoep. Nodig: Hollandse pelgarnalen, aardappelen, verse of bevroren groene kruiden naar eigen liefhebberij, wat zout misschien, wat peper en zo men wil een scheut cognac.

Wie garnalen kan pellen heeft geluk. Eet het vlees uit de staartjes, op brood of toast en gebruik koppen en pellen (schaaltjes van om de staart) voor de bouillon. Wie niet pellen kan: doe de ongepelde garnalen in een koekenpan en laat ze even roosteren. Spreid ze uit op een hard glad oppervlak en wals er een zware deeg rol overheen. Doe de vernieling in een pan koud water met een paar geschilde kleingesneden aardappelen. Zet op laag vuur en laat twee uur sudderen.

Zeef de soep door een grove zeef en wrijf de inhoud van de grove zeef gedeeltelijk nog eens door een fijnere. Pulp terug in de soep die nu ontvankelijk is voor kruiden, peper, zout en (zonde, zonde) cognac. Eet de soep heet en wees woedend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden