'Soep met een vork'

Tournee..

ToyStories (7+) van Introdans Ensemble voor de Jeugd bestaat onder meer uit delen uit 'De Kinderspelen' van Kylián en nieuw werk van Conny Janssen. Zondag in Rijswijk (Schouwburg), woensdag in Laren (Singertheater).

Theater Artemis speelt in Twee onder één dak twee voorstellingen: Wiesje wast zich af gaat over het avondritueel en het alles zelf willen doen. Vanaf 4 jaar. Mooi Gif is een vriendinnenverhaal over geld, schuld en boete. Vanaf 8 jaar. Vanavond in Amsterdam (De Krakeling), vrijdag in Den Helder (De Kampanje), vrijdag in Alkmaar (De Vest), zondag in Leeuwarden (De Harmonie).

Jos van Kan bewerkte Heijermans' Op hoop van zegen bij Theatergroep Maccus tot een stormachtige smartlap. Vanaf 8 jaar. Zaterdag in Amsterdam (De Krakeling), zondag in Alphen a/d Rijn (Parktheater).

Drie acteurs en een geluidsperformer onderzoeken een moord. Dossier Johnny B is een coproductie van Theater Artemis en Suver Nuver. Vanaf 9 jaar. Vanavond in Zwolle (Odeon), vrijdag en zaterdag in Amsterdam (De Brakke Grond), zondag in Leeuwarden (De Harmonie).

Een man vindt op Curaçao het wrak waarin hij als kind speelde. Padu is een vertelvoorstelling van Wijnand Stomp naar het boek van Miep Diekmann. Vanaf 7 jaar. Zondag in Amsterdam (De Krakeling), woensdag in Groningen (Het Kruithuis).

In Stellaluna raakt een babyvleermuis zijn moeder kwijt. Muzikaal theater met poppen, zangers, een pianist, een tapdanser en een doventolk. Vanaf 6 jaar. Vanavond in Apeldoorn (Orpheus), zaterdag en zondag in Edam (Speeltheater).

Philips II, koning van Spanje, krijgt een troonopvolger. Maar als de kleine Carlos een bochel heeft, moet hij niets van zijn zoon weten. Carlos ende Uilenspiegel is muziektheater van Frank Groothof, naar de opera van Verdi, voor de hele familie. Vrijdag in Emmen (De Muzeval), zondag in Groningen (Stadsschouwburg).

Jelena is met haar moeder naar Nederland gevlucht. Waar haar vader is, kan niemand vertellen. Zijn er kinderen in Nederland? Er is in elk geval soep. In Soep met een vork combineert Virga Lipman poppenspel en dans. Vanaf 4 jaar. Donderdag in Amsterdam Z-O (Ganzenhoef), zaterdag en zondag in Amstelveen (Poppentheater), woensdag in Amsterdam (De Krakeling).

Stel je voor dat je er op een dag achterkomt dat je moeder een man is geweest. In Brazilië is het echt gebeurd, Suzanne van Lohuizen maakte er een toneelstuk van: Wat is er aan de hand met Daniela Dunoz?. Vanaf 10 jaar. Vanavond in Amstelveen (Poppentheater), zaterdag in Hoorn (Het Pakhuis).

Een stelletje nepgangsters vieren feest in een pakhuis aan de rand van de stad. Ze zijn net een echte maffiafamilie. De Meekers spelen en dansen Where's the money (7+). Vanavond in Hilversum (Schouwburg Gooiland), zondag in Rotterdam (Hal 4).

Wat moet een autosloper beginnen met een zeskoppige fanfare die niet is weg te slaan uit zijn zaak? Fanfare is een slapstickfantasie van Toneelschap B & D. Voor de hele familie. Zaterdag in Zaandam (Zaantheater), zondag in Purmerend (De Purmarijn).

Samen met zijn opa doet Jimmy gevaarlijke kunsten en moeilijke trucs. Poppentheater Theo Terra speelt Circus, vanaf 4 jaar. Zaterdag in Heerenveen (Posthuis Theater), zondag in Almere (De Roestbak), woensdag in Amsterdam (De Meervaart).

Amsterdam

Wiseguys is het geestige, dramatische portret van vier stoere streetkids. Hoe banen zij zich een weg door het bestaan? Door het Muztheater. Regie: Allan Zipson. Vanaf 12 jaar. Zondag in De Brakke Grond.

In een ouderwetse kapperszaak fladderen vlinders van verliefdheid rond, worden geheimen verklapt, trillen gelpotten en klappen de scharen. Kapsalon Knipscheer met Koos Elfering en Jes Vriens, vanaf 6 jaar. Vanavond in De Meervaart.

Twee zussen wonen op een boerderij, maar het gaat daar niet van een leien dakje. De geiten willen niet in de wei, de kip is van de leg en één zus kan haar ei niet kwijt. Kalf is slapstick met dans en versjes. Vanaf 4 jaar. Vandaag t/m zaterdag in de Bovenzaal van de Stadsschouwburg.

De Klankspeeltuin is terug in De IJsbreker. Voor iedereen die spelenderwijs wil leren muziek maken. Tot en met 21 april.

Brielle

Door Bos en Zee is een tentoonstelling in het Historisch Museum Den Briel over de kinderboekenschrijvers Johan Been ('Paddeltje') en Toon Tellegen. Tot en met 14 mei.

Leeuwarden

In het Fries Museum Star Wars boven de 8, de collectie van een fervente Star Wars-verzamelaar, met originele rekwisieten, gesigneerde foto's en replica's. Tot en met 21 mei.

Rotterdam

Oude mensen lopen krom omdat hun hoofd zwaar is geworden van alle kennis. Over twee oude mannen en hun overleden moeder gaat Keten (6+) van Peter Zegveld. Zondag in de Schouwburg.

In Jeugdtheater Hofplein een reprise van de opera De droom van Mozart, waarin de componist wordt belaagd door schuldeisers terwijl hij met 'Die Zauberflöte' bezig is. Voor iedereen vanaf 6 jaar.

Utrecht

Hakim belandt in de woestijn en moet binnen zeven dagen de kroon van zand vinden. De Zandkroon, vanaf 6 jaar, zondag in Rasa.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden