Soep met beet

Geen idee hoe groot ons vriendelijke legertje van reizende medewerkers is dat overal ter wereld paddestoelenbouillonblokken koopt, voor thuis, maar ook voor ons....

Wouter Klootwijk

Toen in deze rubriek een groenteboer werd genoemd in Veendam die eigen importbouillonblokken uit Italië verkoopt, liep het meteen storm in die winkel. Er waren klanten bij die flink inkochten en zeiden dat ze ook dozen aan familie zouden sturen.

Een lezer uit Polen, die al heel lang in Nederland woont, kookte voor zijn vrienden, en die begrepen maar niet hoe zijn soepen en sauzen zoveel beter smaakten. Hijzelf had ook geen idee. Hij deed wat hij altijd deed, hij nam wat paddestoelenbouillon. Altijd in huis van Poolse reizen. Dat was, bleek na jaren pas, eigenlijk het hele geheim.

Een lezeres uit Rotterdam valt telkens opnieuw de chef van het filiaal van het grote grootwinkelbedrijf lastig met de eis: kom op met die bouillonblokken. De chef zegt het door te geven aan Zaandam waar ze op het hoofdkantoor beslissen over wat men hier mag kopen en wat niet.

De jongste brief van een lezeres uit Amsterdam: Hierbij nog een exemplaar voor uw verzameling paddestoelenbouillonblokken. Gekocht in Moskou door mijn Russische schoonzoon, maar gefabriceerd in Spanje, zoals ophet bijgesloten doosje te zien is.

Made in Spain, zijn de enige woorden op het doosje die we begrijpen. En Gallina Blanca. Dat betekent Witte Kip. Nee het is geen kippenbouillon, het is de merknaam. Knorr wordt ook niet van varkens getrokken.

En nu de vraag aan onze medewerkers in Spanje, is dat merk bij de Spaanse kruidenier te koop? Breng dan gerust een tas vol mee als u na de winter weer naar boven komt. Het is handel, zolang Albert Heijn er niet van weten wil.

Een andere kwestie. Groentesoep. In Utrecht is de eerste van een nieuwe keten van soepwinkels geopend.

Soup4you, soep voor jou. Vlak achter een van de ingangen aan het Vredenburg van het weerzinwekkende Hoog Catherijne. In de winkel wordt geen soep gemaakt, maar alleen warm gehouden. Tot onze verbazing verkoopt de winkel een kloeke groentesoep die beter is dan de soep van oma. En oma, die kon er wat van! Het bijzondere zit hem in de beet. Meestal kun je groentesoep door een rietje zuigen omdat de ingrediënten tot pap gekookt zijn. Niet in deze, de stukjes en vlokjes zijn heel gebleven en vragen een kauwtje. Uitdaging; wie weet hoe we het met oma van deze winkel winnen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden