Soep als goedmakertje

Ossenstaartsoep

TALLINA VAN DEN HOED

Volkskeuken

Zaterdagochtend vond ik mezelf vroeg in de keuken: ik moest koken. Ik moet erg veel, de laatste jaren, van alles en iedereen. Van ministers moet ik prioriteiten stellen, weinig werken en veel opvoeden en vooral voorlezen en iets op school doen. Van ettelijke websites moet ik mijn kinderen laten bewegen: zie dubbel30.nl. Ik moet ze groente en fruit laten eten van het voedingscentrum.nl en hun spel teruggeven van sire.nl. Gelukkig mag je als ouder niet meer helpen bij het rekenhuiswerk: zie vk.nl.

Mijn Lief zou dat ook moeten: hij is immers ook ouder van deze kinderen, maar hij trekt zich er niet zo heel veel van aan, van al dat gemoet. Wel móest hij met zoon naar Sinterklaas, op zaterdag, terwijl ik met dochter naar een vreselijk verre uitwas van haar hobby moest. Hierdoor moest ik met de auto en Lief met de trein, wat eerlijk en handig was, want uren in de trein, daar moest ik weer niet aan denken.

Daarom kookte ik zo vroeg. Want met al dat moeten wilde ik wel lekker eten. En niet nog meer moeten haasten. Dus toen we allemaal weer thuis waren, was de soep al bijna klaar. Als goedmakertje voor al het moeten. Huiswerk werd er niet gemaakt, dit weekeinde. Sorry, te druk.

Ossenstaartsoep. En nou niet mekkeren dat je in de supermarkt geen ossenstaart vindt. Als je al online leert hoe je moet leven, kun je er ook je verantwoorde vlees bestellen. Op okvlees.nl bijvoorbeeld.

Bak de ossenstaart snel bruin in hete olie. Mik wortel, één ongeschilde ui, prei, peterselie en selderij er in stukken bij. Bak. Kieper er koriander, peper, zout en laurier bij. Voeg 2 liter water toe en laat het 4 tot 6 uur heel zachtjes pruttelen. Zeef de soep, gooi de groenten weg en pluk het vlees van de botten. Laat uw kinderen zien hoe mooi die botjes zijn. Snipper een uitje en fruit die met de knolselderij in wat olie, plons er een glas rode wijn door en roer tot het verdampt is. Doe er een eetlepel tomatenpuree bij en wat bloem, roer, giet de bouillon er in plonsjes bij en proef op zout, peper en chili.

Schenk in kommen en giet er wat madeira in. Of port. Of cognac. Of nog wat meer wijn.

500 gram ossenstaart

2 uien

1 prei

2 winterwortels

laurierblad

1 el korianderzaadjes

20 peperkorrels

2 liter water

1 glas rode wijn

een paar stengels peterselie mèt wortel eraan (of anders veel peterselie)

10 stengels selderij

100 gram knolselderij in blokjes

tomatenpuree

bloem

zout, peper, chilipoeder

drank

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden