Soennitische demonstranten in Iraakse steden zinnen op wraak

Aanhangers van de terechtgestelde oud-president Saddam Hussein zijn maandag in een gevangenis in Mosul in opstand gekomen toen ze van bezoekers hoorden van de terechtstelling....

Van onze buitenlandredactie

Tijdens de korte opstand in Mosul raakten zeven bewaarders en drie gedetineerden gewond. Honderden gevangenen vielen de bewaarders met stokken aan. Ook staken ze banken en stoelen in brand en vernielden ze camera’s. Eenheden van politie en leger maakten na enige tijd een einde aan de onrust in het complex.

Tijdens demonstaties in onder andere Bagdad gaven soennitische demonstranten vooral sjiitische politici de schuld van de executie, zo meldde de BBC. Volgens de demonstranten was de ophanging van Saddam Hussein een ‘criminele en laffe daad’, georganiseerd door de Verenigde Staten.

De menigte van enkele honderden demonstranten scandeerde leuzen als ‘Saddam is de trots van de natie’. In Tikrit, het vroegere bastion van de Iraakse dictator, werden rouwtenten opgezet. Veiligheidstroepen sloten de stad voor de derde achtereenvolgende dag af van de buitenwereld.

De demonstraties kwamen een dag nadat sjiieten in vooral Bagdad openlijk feest vierden. Premier Nouri al-Maliki zei in het weekeinde juist te hopen dat Saddams dood zal leiden tot verzoening in Irak. In de Jordaanse hoofdstad Amman deed Saddams oudste dochter, Raghad, mee aan een demonstratie van enkele honderden aanhangers van de voormalige president. ‘Ik dank jullie dat jullie Saddam, de martelaar, eren’, zo hield ze de demonstranten voor.

Een woordvoerder voor de Iraakse president Jalal Talabani zei dat de ophanging ‘niet om de wraak’ was gebeurd. ‘Deze hele executie gaat over rechtvaardigheid.’

In de Arabische en islamitische wereld is in de afgelopen dagen veelal met afkeuring gereageerd op zowel de timing van de executie, tijdens het offerfeest, de Eid al-Adha, aan het eind van de moslim-bedevaart naar Mekka, de Haj, als op de beledigingen die Saddam Hoessein te verduren kreeg.

Het vonnis werd voltrokken in een stinkend, voormalig bureau van de gehate geheime dienst van Saddam Hussein in een sjiitische buurt van Bagdad, in aanwezigheid van functionarissen en familieleden van slachtoffers van zijn regime. De Iraakse regering kondigde maandag een onderzoek aan naar hoe het mogelijk was dat diverse aanwezigen, onder wie bewakers, illegale beelden konden maken van de terechtstelling.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden