Soennieten eisen vijf ministersposten

BAGDAD (ANP) - De Iraakse soennieten eisen vijf ministersposten in de nieuwe regering van nationale eenheid, naast de post van vicepremier. Dat zei donderdag Zhafer Al Ani, een van de leiders van de soennitische partij Iraaks Consensus Front.

Hij noemde als voorbeelden onder meer Defensie, Financiën en Onderwijs. Al Ani voegde er echter aan toe dat het ook andere ministeries mogen zijn ,,als het er maar minimaal vijf zijn''. Hij zei dat deze eis al aan beoogd premier Nuri Kamal Al Maliki duidelijk was gemaakt.

Binnenlandse Zaken

In het vertrekkende kabinet bezetten de soennieten de post Defensie en leveren ze een vicepremier. Het nieuwe kabinet moet voor 21 mei rond zijn nadat gesteggel over de verdeling van de ministerposten de regeringsvorming bijna vijf maanden had opgehouden.

De sjiitische parlementariër Shirwan Alwali liet weten dat de sjiieten de cruciale post van Binnenlandse Zaken houden in de nieuwe regeerploeg. ,,Discussies zijn nog gaande met de parlementaire blokken, maar het lot van het ministerie van Binnenlandse Zaken is bezegeld en dat blijft bij de sjiitische alliantie.''

Aanslagen

Door een zelfmoordaanslag nabij een gerechtsgebouw in de Iraakse hoofdstad Bagdad zijn donderdag negen mensen omgekomen. Volgens de politie raakten zeker 46 mensen gewond. Volgens een arts van het ziekenhuis Al Kindi zijn onder de doden twee vrouwen en een kind.

De aanslag had volgens de BBC plaats in de buurt van een politiekonvooi bestaande uit drie voertuigen die reden op een belangrijke doorgaande weg van het verarmde Sadr-stad, het bolwerk van de radicale sjiitische geestelijke Muqtada Al Sadr.

Eerder op de dag werd een Iraakse brigade-generaal doodgeschoten. De militair, Mohammed Reza Abdellatif, was verantwoordelijk voor de logistiek van de troepen in de Iraakse hoofdstad.

Hij werd volgens een bron binnen het ministerie van Defensie onder vuur genomen in de westelijke wijk Yarmuk, toen hij in zijn auto op weg was naar zijn werk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden