'Soeharto kan niet meer terechtstaan'

Het Indonesische Hooggerechtshof heeft de laatste hoop dat ex-president Soeharto ooit nog terecht zal staan weggenomen. Soeharto is te ziek om voor een rechtbank te verschijnen....

Van onze correspondent Michel Maas

Dit betekent nog niet dat de zaak-Soeharto definitief is afgesloten. Manans uitspraak is geen officiële beslissing van het hof. Het is zijn 'juridische mening' en heeft formeel niet meer gewicht dan een serieuze suggestie. De beslissing over het wel of niet aanklagen van de voormalige president ligt uiteindelijk bij de procureur-generaal. Manan: 'Als de procureurs denken dat hij (Soeharto) terecht kan staan ondanks zijn ziekte, dan moeten zij de zaak doorzetten. Maar als zij besluiten van niet zal het Hooggerechtshof geen bezwaar maken.'

Soeharto geldt als een van de rijkste mensen ter wereld. Zijn familie heeft tijdens zijn dertigjarig bewind een vermogen vergaard dat volgens het Amerikaanse weekblad Time meer dan dertig miljard gulden bedraagt en volgens andere schattingen zelfs ruim honderd miljard.

In augustus 2000 werd de ex-president aangeklaagd wegens het verduisteren van 1,4 miljard gulden aan belastinggeld. Hij verscheen tot twee keer toe niet op de zitting. De rechtszaak werd afgebroken toen artsen vaststelden dat Soeharto te ziek was om terecht te staan. De aanklagers vonden dat zij de zaak niet konden voortzetten in afwezigheid van de verdachte. Soeharto heeft sinds zijn aftreden in 1998 geregeld medische behandelingen ondergaan.

In een andere brief, die bijna tegelijkertijd openbaar werd, liet opperrechter Manan weten dat 'Tommy' Soeharto elf maanden gevangenis zal moeten uitzitten: de tijd dat hij ondergedoken heeft gezeten na zijn veroordeling wegens corruptie. Tommy's veroordeling - tot achttien maanden - is in oktober door het Hooggerechtshof vernietigd. Deze hevig bekritiseerde vernietiging staat volgens Manan nog steeds overeind. Maar de twee weken geleden gearresteerde Soeharto jr. moet volgens de hoogste Indonesische rechter nu wel zijn gemiste gevangenisstraf uitzitten, als straf voor zijn ontsnapping.

Ook in deze tweede brief geeft Manan slechts zijn 'juridische opinie'. Die opinie heeft geen bindende of dwingende rechtskracht, erkent Manan, maar hij gaat ervan uit dat lagere rechters en procureurs zich zijn duidelijke hints zullen aantrekken.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden