Nieuws Mo Ali

Soedanese reggae-held vraagt asiel aan in Nederland na bedreigingen. ‘Mensen hebben er genoeg van om te horen hoe ze moeten leven’

Zanger Mo Ali, de Bob Marley van Soedan, is naar Nederland gevlucht. Aanhangers van het regime bedreigen hem met de dood. In Soedan waar een volksopstand is uitgebroken, wordt Ali gezien als gids voor de jeugd.

Mo Ali (29) tijdens een optreden, september vorig jaar, in Khartoum. Beeld Sven Torfinn / de Volkskrant

De populaire Soedanese reggaezanger Mo Ali heeft in Nederland asiel aangevraagd. ­Begin januari werd Ali die al enkele jaren in Nederland optreedt in een Bob-Marley coverband, door aanhangers van de regering van president Omar al-Bashir meegenomen en bedreigd. Omdat jongeren hem in Soedan zien als inspiratiebron ziet de regering hem als gevaar. In Soedan is sinds december een volksopstand uitgebroken die met harde hand wordt neergeslagen.

Ali werd op 6 januari voor zijn huis in de Soedanese hoofdstad Khartoum opgepakt. Aanhangers van Bashir gaven hem te verstaan dat hij moest ophouden met liedjes als Stand up for your rights and Rise up Sudan. Zo niet dan moest hij voor zijn leven vrezen.

In september liet de 29-jarige Mo Ali in de Volkskrant zien hoe het leven van jongeren als hij er in de hoofdstad uitziet. Na bijna dertig jaar onderdrukking van het streng-islamitische regime van president Bashir beschreven velen een uitzichtloze situatie. Drie maanden later kreeg de bevolking er genoeg van en ontwaakte in Soedan het vuur van de revolutie.

Ali, die als leadzanger van de Nederlandse Bob Marley-coverband Roots­riders een paar jaar geleden de kans kreeg om carrière in Europa te maken, is populair onder jongeren in Soedan. Met zijn vele boodschappen op ­sociale media en de songteksten van het Jamaicaanse ‘revolutie’-icoon Bob Marley voedt hij de jeugd met hoop op een betere toekomst, vrijheid en de verlossing van een repressief regime. Sinds het uitbreken van de volks­opstand half december zijn alle concerten in Soedan afgelast. De regering probeert zo te voorkomen dat jongeren bij elkaar komen en dat de revolutie verder oplaait.

‘Soedan, kom in verzet’

In zijn laatste songtekst, Rise up Sudan, die hij online plaatste, spreekt hij president Bashir direct aan. Kort daarop werd hij door aanhangers van het regime meegenomen naar een verlaten huis, waar hij een nacht lang werd vastgehouden en geïntimideerd. ‘Wie denk je wel niet dat je bent? Denk je dat je Bob Marley bent en iets kunt veranderen met je liedjes?’, aldus Ali.

Maar, zo zegt Ali in Nederland, ‘Ik kan niet anders. Dit is reggae, dit is wie ik ben. Mensen verwachten van me dat ik me uitspreek. Dat deed Bob Marley ook, hoe kan ik dan zwijgen?’

De volksopstand in zijn land is niet meer te stoppen, denkt de zanger. ‘Jongeren hebben er echt schoon genoeg van. We zijn alleen maar aan het overleven, er is geen hoop, geen toekomst, geen werk. Er is hier niets te doen: alle entertainment is verboden en nu is ook nog aan alles een tekort. Overal staan rijen in de winkels. Voor benzine moet je soms dagen wachten.’

Het is niet alleen de economie, maar ook de religieuze onderdrukking die jongeren zat zijn. Bij zijn aantreden leunde Bashir sterk op financiers uit het Midden-Oosten en liet hij Soedan een ‘arabisering’ ondergaan. Afrikaanse wortels en tribale tradities wilde hij doen vergeten en vervangen door de streng-islamitische leer. Tot grote frustratie van met name jongeren.

‘Mensen hebben er genoeg van om te horen wat haram is en hoe ze moeten leven’, zegt Ali. ‘De regering predikt ­bovendien een leugenachtige interpretatie van de Koran. Ze is God niet, die mag bepalen wat goed is voor ons en wat niet.’

Asielaanvraag

Ali is naar Nederland afgereisd op advies van zijn advocaat en zijn ­Nederlandse bandmanager. Vanaf eind maart tourt hij met zijn ­coverband door het land. De zanger zag geen andere weg dan asiel aan te vragen in Nederland, ook omdat hij zijn werkvisum alleen kan verlengen als hij terugkeert naar het voor hem onveilige Soedan.

Het voelt een beetje als een ­nederlaag, zegt Ali. Hij was liever gebleven om de protesten te steunen, maar hij ziet ook dat hij in Soedan zijn mond niet meer kan opendoen. ‘Hier kan ik me tenminste blijven uitspreken en de opstand steunen zonder dat ik het ­risico loop opgepakt te worden.’

Meer over Soedan en Mo Ali

Het is onwaarschijnlijk dat een Arabische Lente voet aan de grond zal krijgen in Soedan
De volkswoede die op 19 december in Soedan ontvlamde over de hoge prijzen van brood, benzine en andere dagelijkse levensbehoeften, heeft al aan 45 personen het leven gekost. Honderden activisten, onder wie artsen, advocaten, journalisten en oppositieleiders, zijn gearresteerd.

‘Bob Marley’ wijst Soedanese jeugd de weg
De jeugd van Soedan zucht onder het islamitische regime. Vrijheden zijn beperkt. De geheime dienst zit overal. Jongeren zoeken een toekomst. Een opvallende gids daarbij is zanger Mo Ali, de Bob Marley van Soedan én cultheld in Nederland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden