Société Générale-topman verliest alsnog baan

Drie maanden na het uitbreken van 'de affaire-Kerviel' is Daniel Bouton, de hoogste baas van de Franse bank Société Générale, alsnog zijn baan kwijt.

Twee keer eerder bood de 58-jarige topbankier zijn ontslag aan de raad van commissarissen aan, nadat één enkele handelaar, de dertiger Jérôme Kerviel, de bank een verlies van vijf miljard euro had weten te bezorgen. Maar de commissarissen weigerden. Nu treedt Bouton tot hun rangen toe, en wel in de hoedanigheid van president-commissaris.

Ook zijn nummer twee, Philippe Citerne, legt zijn functie neer, maar mag toch bij de bank blijven. De 45-jarige Frédéric Oudéa, nu nog financieel directeur, wordt de nieuwe topman.

Stoelendans
Met die stoelendans aan de top poogt de bank zijn critici, voorop de Franse president Nicolas Sarkozy, te kalmeren. Die vonden het onbegrijpelijk dat Société Générale niet veel eerder personele consequenties had getrokken uit de omvangrijke fraudezaak, waarbij Kerviel een loopje wist te nemen met alle interne controlesystemen. Die faalden en daarmee was duidelijk dat de affaire niet alleen maar consequenties voor Kerviel zelf kon hebben, meenden de critici.

Sarkozy drong herhaaldelijk aan op het ontslag van de 58-jarige Bouton. Die maakt nu een half terugtrekkende beweging zonder het verband met de affaire-Kerviel te leggen. In de lezing van Bouton heeft hij ervoor gezorgd dat de bank in veilig vaarwater terecht is gekomen.

Ontevreden
Na het bekend worden van het mega-verlies, aangevuld met nog wat miljarden euro's aan afschrijvingen voor de kredietcrisis, gonsde het van de speculaties over een overname. De financieel ernstig verzwakte bank had een prooi kunnen worden van een buitenlandse bank als het Britse HSBC - een gruwel in Franse ogen. Bouton wist die vernedering te voorkomen met een geslaagde aandelenemissie van ruim 5 miljard euro.

Kleine aandeelhouders toonden zich vrijdag, na het summiere persbericht waarin het aftreden van Bouton bekend werd gemaakt, ontevreden. 'Dit had veel eerder moeten gebeuren. Het uitstel heeft het wantrouwen tegen de bank alleen maar doen toenemen', aldus een advocaat, die namens kleine aandeelhouders het woord voert.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.