Société Générale met Paribas op twee na grootste bank in Europa

De Franse banken Société Générale en Paribas hebben maandag hun fusie bekend gemaakt. De nieuwe bank, SG-Paribas, wordt met een balanstotaal van 1,2 miljard gulden (551,2 miljard euro) en een eigen vermogen van bijna 40 miljard gulden (17,8 euro) de op twee na grootste bank van Europa, na Deutsche Bank...

Van onze correspondent

PARIJS

SG-Paribas zal veruit de grootste Franse bank worden, tweemaal het formaat van Crédit Agricole, tot nu toe nummer één. De bank zal eindelijk kunnen meekomen met de groten in Europa, waar de Franse bancaire wereld tot dusverre bleekjes bij afstak. Een grote stap in de herstructurering van het Franse bankwezen werd lang verwacht, zij het niet deze fusie. De president van Paribas, André Lévy-Lang, hield tot voor kort vol niets te zien in welk huwelijk dan ook.

Paribas is een investeringsbank die het aanbod van Société Générale mooi aanvult. 'La Générale' is een algemene bank met in Frankrijk een dicht net van filialen. De twee groepen beschikken elk over een beurskapitaal dat elkaar niet veel ontloopt, 29,7 miljard gulden (13,5 miljard euro's) voor Paribas en 35,4 miljard gulden (16,1 miljard euros) voor de SG. Dat stelt ze in staat als gelijken te fuseren.

Ook de andere grote algemene bank, BNP, lonkte al tijden naar Paribas. BNP leek aanvankelijk meer kans te maken vanwege een gemeenschappelijke aandeelhouder met Paribas, de groep Axa. De verzekeringsgroep heeft 7,8 procent van de aandelen Paribas in handen, en 6 procent BNP. Andersom controleert Paribas 26 procent van Finaxa, de houdstermaatschappij van Axa.

Bovenal zou de combinatie BNP-Paribas de grote man van Axa, Claude Bébéar, in staat hebben gesteld om zijn greep op de Franse verzekeringsmarkt te verstevigen, met in z'n achterhoofd de privatisering van Crédit Lyonnais. Maar de directeur van Paribas, Lévy-Lang, zag niets in BNP, en vooral de andere grootaandeelhouder, de Duitse verzekeraar Allianz, lag dwars.

Want deze fusie moet vooral worden gezien tegen de achtergrond van de privatisering van de staatsbank Crédit Lyonnais, waarop met spanning wordt gewacht. De Franse regering staat nu voor de keuze tussen twee conglomeraten. Aan de ene kant Axa-BNP, aan de andere SG-Paribas.

Volgens de krant Le Figaro - die het nieuws van de fusie zaterdag als eerste bracht - is de regering verdeeld over de afwikkeling van de verkoop van Crédit Lyonnais. Het machtige ministerie van Financiën onder Dominique Strauss-Kahn zou de voorkeur geven aan de combinatie BNP-Axa, aangezien la Générale zich niet populair heeft gemaakt met het herhaaldelijk klagen over het staatsgeld waarmee het gat van Crédit Lyonnais keer op keer werd gedicht.

Maar het bureau van premier Jospin, het Matignon, ziet meer in SG-Paribas.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden