Socialisten winnen in Spanje

De socialistische partij heeft de gemeenteraadsverkiezingen van zondag in Spanje gewonnen en werd na tien jaar weer de grootste partij....

Van onze correspondent Cees Zoon

Zondagavond zag het er echter naar uit dat de socialistische PSOE wel de deelstaat Madrid in handen krijgt. Er werd ook gestemd in dertien van de zeventien Spaanse deelstaten, maar de uitslagen daarvan lieten op zich wachten.

De verkiezingen waren de laatste van premier Aznar als leider van de Partido Popular. Volgend jaar trekt hij zich terug, na acht jaar aan de macht te zijn geweest, terwijl de partij nog geen opvolger heeft.

Aznar heeft van de verkiezingen voor gemeenteraden en deelstaten een soort persoonlijk referendum van gemaakt: hij domineerde de hele campagne, waarin voor de plaatselijke kandidaten nauwelijks plaats was. Hetzelfde gold overigens voor oppositieleider Zapatero.

Er was zwaar weer voorspeld voor Aznar, omdat de onvrede over zijn beleid het afgelopen jaar voortdurend op straat te zien was: een algemene staking (die hem dwong zijn hele plan voor sociale bezuinigingen terug te draaien), kritiek bij de olieramp met de Prestige, en ten slotte betogingen tegen de volledige steun aan de oorlog in Irak, waar volgens de peilingen meer dan 90 procent van de Spanjaarden tegen was.

Aznar haalde het oude angst-scenario van stal en waarschuwde keer op keer tegen het 'rode gevaar' en de 'de sociaalcommunistische alliantie'.

De socialisten heroverden na jaren weer steden als Toledo en Zaragoza. Als vanouds scoorde de PSOE goed in de zuidelijke deelstaten Andalusië, Extremadura en Castilla la Mancha.

Opvallend was in heel Spanje het goede resultaat van de linkse coalitie IU, die wordt gedomineerd door de socialistische partij. Met steun van de IU kunnen de socialisten ook in veel steden in die deelstaten het bestuur overnemen.

In Baskenland, waar de verkiezingen met spanning waren tegemoet gezien vanwege het verbod van de pro-ETA-partij Batasuna, vonden geen opzienbarende verschuivingen plaats. De meeste Batasuna-stemmen zijn terechtgekomende bij de gematigde nationalisten van de PNV, die de deelstaat als 25 jaar regeert. Een zegsman van de verboden partij verklaarde dat meer dan honderdduizend Basken via blanco-stemmen duidelijk hadden gemaakt dat zij de radicalen blijven steunen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden