Sociale werkplaatsen voeren actie bij VNG-congres

Werknemers van sociale werkplaatsen voeren vandaag actie. Ze willen daarmee druk zetten op het overleg tussen gemeenten en kabinet over de forse bezuinigingen op onder meer deze werkplaatsen.

Redactie
Archieffoto van de sociale werkplaats IBN in Oss. Beeld
Archieffoto van de sociale werkplaats IBN in Oss.

De Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) komt vandaag in Ulft bijeen om een besluit te nemen over het bestuursakkoord dat moet leiden tot bezuinigingen op de sociale zekerheid. Gemeenten dreigen het akkoord niet te steunen.

Personeel van sociale werkplaatsen reist vandaag af naar het congres om daar actie te voeren in de hoop dat de VNG inderdaad afziet van steun. Het bestuursakkoord behelst een nieuwe verdeling van taken tussen de gemeenten en de rijksoverheid. In het akkoord draagt het Rijk de verantwoordelijkheid voor de sociale werkvoorziening over aan de gemeenten. Daarbij horen forse besparingen op uitkeringen zoals de Wajong.

Geen voorbehoud
Veel gemeenten vinden dat ze te veel op de werkplaatsen moeten bezuinigen en willen daarom dit deel van het bestuursakkoord afwijzen. Maar volgens het kabinet kan dit niet: gemeenten moeten met het gehele akkoord instemmen en geen voorbehoud maken. Wat de gemeenten ook beslissen, het kabinet kan sowieso door met het bezuinigingsplan omdat de VNG geen vetorecht heeft.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden