Sociale Top

DE DERDE WERELD zal er na de Sociale Top van Kopenhagen niet onmiddellijk anders uitzien dan voorheen. Want in de slotverklaring en het actieprogramma die de ongeveer 120 staats- en regeringsleiders dit weekeinde zullen aannemen, staan vooral goede bedoelingen geformuleerd....

De winst van de VN-top voor Sociale Ontwikkeling zit vooral in het feit dat tussen de rijke en arme landen nu een brede consensus bestaat over het feit dat economische ontwikkeling en goed sociaal beleid bij elkaar horen. Bij een markteconomie hoort niet alleen een sociaal vangnet; ook de sociale voorwaarden moeten worden geschapen om een markteconomie te kunnen laten functioneren. Daarbij is de overheid onontbeerlijk.

Bij de Sociale Top gaat het om de bestrijding van armoede, die vooral in Afrika schrijnend is en ondanks ontwikkelingshulp nog toeneemt, en om het wegwerken van sociale ongelijkheid. De armoede wordt vooral veroorzaakt door werkloosheid. Vandaar dat in Kopenhagen grote nadruk wordt gelegd op volledige werkgelegenheid. Daarvoor is echter niet alleen economische groei nodig, maar ook onderwijs, gezondheidszorg, en andere sociale voorzieningen.

Dit vereist een aanpassing van het beleid, onder meer van het IMF. Het Internationaal Monetair Fonds verstrekt alleen kredieten aan landen die strenge bezuinigingen doorvoeren teneinde hun begrotingstekort te verminderen. Dit ging vaak gepaard met een verlaging van de sociale uitgaven.

De ontwikkelingslanden, zeker de armste, zullen bij hun sociale ontwikkeling geholpen moeten worden. Dit kan door hun schulden te verminderen of te schrappen, en de hulp te vergroten. Dit geld is goed besteed, want armoede heeft in Afrika al geleid tot bloedige conflicten en een grote stroom vluchtelingen. Efficiënte armoedebestrijding leidt tot meer vrede en stabiliteit in de wereld.

Teleurstellend is daarom dat de top van Kopenhagen geen harde toezeggingen zal opleveren over een verhoging van de hulp, of drastische verlaging van de schulden. Het veelbelovende plan om 20 procent van de ontwikkelingsgelden en 20 procent van de begroting van het ontvangende land te besteden aan sociale voorzieningen, wordt alleen nog als mogelijkheid genoemd.

Financiering van de doelstellingen van de Sociale Top zal dus moeten geschieden via verschuivingen binnen de bestaande begroting, van het gevende maar ook van het ontvangende land. Pas als dit werkelijk gebeurt, wordt 'Kopenhagen' een succes. De Novib heeft gelijk: alles hangt af van wat er na de top gebeurt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden