Sociale politici zijn machtsbolwerken van deze tijd

De ingezonden lezersbrieven van vrijdag 30 september.

Kijkdag in Finsterwolde Beeld RTV Noord

Brief van de dag

De hereboer bepaalt in Oost-Groningen Als geboren en getogen Oost-Groninger gaat het me aan het hart, maar kan ik de conclusies van 'solistische bestuurscultuur' in Oost-Groningen niet ontkennen (Economie, 29 september). Voorbeeld van deze zomer: met een plan om leegstaande sociale huurhuizen te verkopen als kluswoningen en met de opbrengst andere sociale huur op te knappen kwamen ruim 120 geïnteresseerden uit heel Nederland tot uit België aan toe. Zij wilden geld investeren in Oost-Groningen (hier in Finsterwolde) en velen waren wat jonger en namen kinderen mee. Dus investerend vermogen en jeugd in het vergrijzende verarmende Oost-Groningen. Me dunkt iets waar lokaal bestuur en beleid blij mee zou zijn. Maar nee, 'helaas' kon dat niet doorgaan want tegen 'het actuele beleid' van gemeente en woningbouwcorporatie.

Ook alle hierna voorgestelde varianten en constructies 'mochten' niet. Dit past met het in het artikel geschetste beeld van het Akkoord van Westerlee. Waarom? Blijkbaar geeft de monocultuur een machtspositie er is weinig middenkader en protest uitgezonderd een enkele import-Groninger en daarmee een machtsgevoel van Poetinachtige proporties. Juist daar waar vroeger gestreden werd tegen autoriteit, lijken zij die gewonnen hebben als vanzelf in dezelfde valkuil te lopen. Samenwerking lijkt een teken van zwakte, daar waar vroeger de hereboer soms geen arbeiders inhuurde als ze hem aankeken, zijn de sociale politici nu de machtsbolwerken van deze tijd. Strijd lijkt zich hier als een onontkomelijk gegeven aan de klei te hebben vastgezogen. Of zoals een Groninger het verwoordde: 'Vroeger streden we hier tegen de herenboeren, nu tegen de instituties.'

Peter Prak, Noordlaren

Marsmannetjes

In het interview met Jennifer Doudna (VK 29 september) lees ik dat de heilige graal van de biotechnologie is ontdekt. 'Opeens kunnen we genetisch alles veranderen', is dan ook de kop van het betreffende interview. Goed nieuws voor een andere graalridder: Elon Musk. Het lijkt nu mogelijk om binnenkort met zijn nieuwe marsraket kolonisten mee te sturen die al aan die planeet zijn aangepast: marsmannetjes (en marsvrouwtjes).

Herman Janssen, Ter Apel

Achterlijk gedoe

Opnieuw zijn er incidenten geweest bij de Groningse Studentenvereniging Vindicat. Het zou het bestuur van de vereniging sieren als er openbaar wordt gemaakt wie de bangalijst heeft opgesteld, compleet met namen en telefoonnummers. Het bestuur zou deze studenten voorgoed moeten royeren.

De vrouwelijke studenten die op de lijst staan, zouden een proces moeten aanspannen tegen de heren vanwege aantasting van de goede naam. Het slachtoffer dat hersenletsel heeft opgelopen zou ook een aanklacht moeten indienen tegen de daders.

Het bestuur van de vereniging Vindicat moet een andere manier van introductie bedenken in plaats van het kennelijk achterlijke gedoe dat nu nog steeds plaatsvindt en waarover ieder moet zwijgen op straffe van een boetebeding van 25. 000 euro.

P. Hol, Amsterdam

De nieuwbouw van studentenvereniging Vindicat aan de Grote Markt Beeld anp

Met twee maten

Volgens mij valt het iemand op zijn kop slaan met een stok met als gevolg mogelijk hersenletsel, waarbij zes mensen betrokken zijn, gewoon onder mishandeling en valt het onder het strafrecht met als gevolg op zijn minst een letselschadevergoeding.

Ik begrijp niet zo goed waarom dit in een studentengemeenschap vergoelijkt kan worden als een uit de hand gelopen grap. Als zoiets op straat gebeurt, word je aangehouden door de politie, worden getuigen ondervraagd en mag je uitleggen waar je in godsnaam mee bezig bent. Hier wordt duidelijk met twee maten gemeten. Aanpakken die arrogante ballen. Laat ze maar leren wat verantwoordelijk zijn voor je daden betekent. Daar leren ze ook van.

Peter Smit, Ede

Onvoorstelbaar

Onvoorstelbaar dat er een vereniging zoals Vindicat atque Polit toegestaan wordt om hun eigen vorm van recht te mogen uitdragen en zelfs uit te (laten) voeren. In mijn optiek heten een aantal mensen die in vereniging mishandelingen (laten) plegen een criminele organisatie. Daar hebben we in Nederland toch het OM voor om daar tegen op te treden?

Hans Hummel, Den Helder

Instappen svp

De NS is duidelijk vergeten dat er ook (eerst ?) uitgestapt moet worden (Ten eerste, 29 september). Er gaat maar een persoon tegelijk door de coupédeuren, dus dat remt de doorstroming. Als je eenrichtingsverkeer in de wagons invoert, gaat uitstappen sneller, zeker als dat uitmondt in een 'uitstapzone' op het perron. Dus: door de achterdeur naar buiten en door de voordeur naar binnen gaan.

Of moeten we voor het instappen eerst een nummertje gaan trekken ?

Frans Kimman, Eindhoven

Reizigers wachten op de trein op het perron van station Utrecht Centraal Beeld anp
Emile Roemer (SP) en Alexander Pechtold (D66) tijdens het vragenuur in de Tweede Kamer Beeld anp

Leve de SP

Ik stem al vele jaren SP. Nu Emiel Roemer de spanning achter het spreekgestoelte niet de baas kon worden, werd zijn ongetwijfeld gloedvolle betoog weer in de kiem gesmoord. Een goede partij met mooie vergezichten en een betrouwbare leider zou weer tot de oppositie veroordeeld worden. Deze gedachte bezorgde me een aantal slapeloze nachten. Tot ik de krant opensloeg: Roemer en Pechtold willen samen regeren. Door hun sterke positie in de Eerste Kamer is regeringsdeelname bijna zeker. Veel goede jaren samenwerking gewenst voor Emiel en Alexander.

Jan Leeuwenstein, Pijnacker

Bananencake

Toen mijn man begin jaren zeventig ging studeren, nam hij een abonnement op de Volkskrant. Vrijwel iedere dag knipte hij ijverig de recepten uit. Dat waren drie gangen menu's, volgens mij geschreven door Marianne Stuit. We maken de recepten nog wel eens, Amerikaanse hamschotel, bananencake, varkenslever met dragon.

In de recepten wordt ook nog wel eens gesproken over het asbestplaatje als een stoofschotel moet sudderen.... De recepten zijn verzameld in een multomap en mijn man heeft zelfs met een kaartsysteem de recepten gerubriceerd. En af en toe knippen we nog wel eens een recept uit de krant.

Dit keer maken we het ons makkelijk en zullen het Volkskeukenboek aanschaffen (V, 29 september).

Cathy van Beek, Bodegraven

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden