'Sociale partners moeten vaart maken met pensioenen'

Vakbeweging en werkgevers moeten haast maken met het overleg over de pensioenen. Zij moeten zich ook niet rijk rekenen met forse verhoging van de AOW.

Gijs Herderscheê
© ANP Beeld
© ANP

Dit liet minister Kamp (VVD) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid woensdag weten tijdens overleg met de Tweede Kamer. Kamp zei dat na verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar in 2020 en 67 in 2025 moet worden gedacht aan 68 in 2040.

Op 4 juni 2010 sloten vakbeweging en werkgevers een akkoord op hoofdlijnen over de toekomst van pensioenen. Jesse Klaver, Kamerlid voor GroenLinks, vindt dat de sociale partners na een jaar klaar moeten zijn met de uitwerking. 'Die suggestie klinkt mij heel redelijk. Ik zal de sociale partners daartoe aansporen', aldus Kamp.

Dat betekent dat vakbeweging en werkgevers nog zes weken de tijd krijgen voor hun gesprekken. Binnen de FNV heerst grote onenigheid over de te volgen strategie en de te stellen eisen.

FNV-voorzitter Agnes Jongerius verwacht hulp van Kamp. Dat kan door toezeggingen het staatspensioen AOW extra te verhogen. Kamp benadrukte in het overleg met de Tweede Kamer dat de mogelijkheden beperkt zijn. 'Het gemiddeld pensioen is 10 duizend euro per jaar. Daarbij komt de AOW. Samenwoners krijgen 9 duizend euro per persoon, alleenstaanden 13 duizend euro.'

Voor de pensioenen is 800 miljard euro gespaard, voor de AOW geen dubbeltje, zei Kamp. De AOW wordt betaald uit premies die werkenden betalen, en uit belastinginkomsten. 'Nu wordt 35 procent van de AOW uit belastinginkomsten betaald. Dat stijgt naar 60 procent.'

Kamp wijst de eis om extra verhoging van de AOW niet per definitie af, maar constateeert dat de mogelijkheden door het begrotingstekort beperkt zijn. 'De problemen van de sociale partners met de pensioenen zijn groot, maar onze problemen zijn zo mogelijk nog groter.'

Kamp is erg kritisch over een voorstel van VVD en D66 om eenmansbedrijfjes te erkennen als beroepsgroep. Deze zzp'ers kunnen dan een pensioenfonds oprichten. D66 en VVD willen dat de zzp'ers vrijwillig aan het fonds kunnen meedoen, een flexibele premie betalen en hun deelname elk moment kunnen stopzetten. Kamp vindt dat strijdig met de kernbegrippen solidariteit en collectiviteit, die pensioenfondsen onderschrijven. (Tekst Gijs Herderscheê, foto ANP)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden