Sociale partners krijgen paar weken uitstel van kabinet

Het kabinet geeft werkgevers en vakbonden nog enkele weken de tijd om tot een akkoord te komen. Premier Mark Rutte heeft dat dinsdag in de Tweede Kamer gezegd. Volgens Rutte is er voldoende vertrouwen dat het beraad van de sociale partners tot resultaat zal leiden.

Minister-president Mark Rutte Beeld anp

Vrijwel de voltallige oppositie vroeg de premier om duidelijkheid over de voortgang van het sociaal overleg. Een week geleden zei minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken nog dat bij overschrijding van de deadline van 1 april het kabinet zich opnieuw zou beraden. De premier zegt nu dat enige vertraging is geoorloofd omdat er 'genoeg perspectief is' op een akkoord. Gisteren lieten de sociale partners weten dat de streefdatum van het kabinet van 1 april niet wordt gehaald.

Rutte zegt nu dat het kabinet het sociaal overleg 'nog enkele weken de kans geven omdat we de indruk hebben dat de sociale partners tot een positief resultaat kunnen komen. Kabinet houdt op informele wijze intensief de vinger aan de pols.' In de tussentijd gaat het kabinet door met uitwerken van wetsvoorstellen.

D66-leider Pechtold vroeg aan de premier duidelijkheid over het tijdspad van het overleg, maar ook over wat allemaal op tafel ligt in de polder. 'Wat ligt er in polder en wat mogen bewindslieden afzonderlijk hier gaan zoeken in Kamer?' Op beide vragen moest de premier 'in het licht van de onderhandelingen' het antwoord schuldig blijven. De breedte van het akkoord is volgens de premier onderdeel van de onderhandelingen. 'Wij geven een paar weken uitstel, het is lastig om dat precies te pinpointen. We willen zo snel mogelijk naar een goed resultaat toewerken.'

Deadlines
Het kabinet lijkt af te stappen van twee belangrijke data in de onderhandelingen om tot een akkoord te komen in de polder en de Kamer: 1 april en 1 mei. De eerste datum was gesteld als deadline voor het sociaal overleg, uiterlijk een maand daarna moet het kabinet een plan voor hervormingen en bezuinigingen sturen aan de Europese Commissie.

De reactie van de minister-president vandaag in de Kamer doet vermoeden dat het kabinet bereid is een plan naar Brussel te sturen zonder steun van de polder en oppositiepartijen in Tweede en Eerste Kamer. In dat geval zou het kabinet tot in het najaar hebben om steun te verwerven voor de begroting voor 2014. Het is nog niet duidelijk hoe de Europese Commissie zal reageren op een voorstel van het kabinet dat in de polder en het parlement nog niet op steun kan rekenen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden