Sociale partners akkoord: WW blijft maximaal 3 jaar

De maximale duur van de uitkering bij werkloosheid, de WW, lijkt drie jaar te blijven. De overheid betaalt de uitkering twee jaar, werknemers en werkgevers nemen zelf het derde uitkeringsjaar voor hun rekening. Werknemers gaan hiervoor premie betalen.

Een werkzoekende bij het UWV-kantoor in Rotterdam.Beeld anp

Hierover zijn de voormannen van vakbeweging, werkgevers en kabinet het in principe eens geworden in de onderhandelingen over een sociaal akkoord, bevestigen bronnen in de betrokken kampen.

De onderhandelingen zijn na wekenlange radiostilte in een beslissende fase beland. Binnen een week wordt een akkoord verwacht. Ton Heerts, voorzitter van de vakcentrale FNV, besprak het WW-voorstel woensdagavond met zijn collega's van de christelijke vakbeweging CNV en de bonden voor hoger en middelbaar personeel MHP. Vandaag praat Heerts nog een keer met werkgeversvoorman Bernard Wientjes. Parallel wordt contact gehouden met het kabinet.

De WW is een van de pijlers van een sociaal akkoord. VVD en PvdA spraken in het regeerakkoord af de uitkering sterk te verkorten. Wie 38 jaar heeft gewerkt, heeft nu bij ontslag recht op de maximale uitkeringsduur van drie jaar en twee maanden. Wie korter heeft gewerkt, krijgt korter WW. De coalitie wil de maximale duur inkorten tot twee jaar. Het eerste jaar is de uitkering dan 70 procent van het loon, in het tweede jaar zakt die tot bijstandsniveau.

Werknemersbijdrage
Deze bezuiniging gaat de vakbeweging veel te ver. In ruil voor behoud van de uitkering zijn de bonden nu bereid van werknemers een bijdrage te vragen. Dat kan oplopen tot een tientje per maand.

De werkgevers op hun beurt krijgen in het akkoord voorlopig nog geen quotum opgelegd voor het aantal jonggehandicapten en werkers uit de sociale werkplaatsen die zij in dienst moeten gaan nemen. Het kabinet wilde bedrijven verplichten het aandeel werknemers uit de doelgroep tussen 2015 en 2021 stapsgewijs te verhogen tot 5 procent van het totaal aantal werknemers. Op overtreding zou een boete staan. Het kabinet gaat nu akkoord met een 'vrijwillig quotum'.

Vakbeweging, werkgevers en kabinet sleutelen ook aan het pensioenstelsel. VVD en PvdA willen het belastingvoordeel van pensioensparen versoberen. Dat moet de komende jaren drie miljard aan extra belastinginkomsten opleveren. Daarvoor wil de coalitie dat voor inkomens boven 100 duizend euro geen belastingaftrek meer geldt voor pensioensparen. Daarnaast mogen werknemers jaarlijks minder sparen. Nu geldt 2,15 procent als opbouwpercentage. Dat wordt 1,75 procent, zodat de werknemer na 40 jaar werken 70 procent van het gemiddeld loon als pensioen heeft.

Vakbeweging en werkgevers zijn fel tegen deze versobering. Een van de varianten waarover wordt gesproken, is een wijziging van de zogenoemde 'omkeerregel'. Nu is de pensioenpremie onbelast, maar de uitkering belast. Wie veel verdient, trekt de premie tegen het hoogste belastingtarief, 52 procent, af en betaalt later het lagere belastingtarief voor ouderen. Een optie is het pensioensparen voortaan deels te belastenEen sociaal akkoord is voor het kabinet-Rutte van levensbelang. Het is nodig om steun van oppositiepartijen te krijgen in de Eerste Kamer.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden