Sociale partners: akkoord over pensioen

AMSTERDAM - Werkgeversorganisaties en de vakbeweging hebben een conceptakkoord gesloten over de toekomst van de pensioenen. Werknemers gaan vanaf volgend jaar allemaal sparen voor gemiddeld zo'n 17 jaar pensioen. Bovendien gaan pensioenfondsen vanaf volgend jaar in hun beleid uit van een pensioenleeftijd van 66 jaar en in 2015 van 67 jaar.

De positie van pensioenfondsen zal door die nieuwe spelregels eind dit jaar sterk verbeteren.
Het conceptakkoord, waarover maanden is onderhandeld, is in handen van de Volkskrant. Het is een uitwerking van afspraken die de sociale partners vorig jaar hebben gemaakt. Of het uiteindelijk tot een akkoord komt, is vooral afhankelijk van de onderhandelingen met het kabinet.

Pensioenleeftijd koppelen aan de levensverwachting
De sociale partners willen de pensioenleeftijd voortaan koppelen aan de levensverwachting. Als de levensverwachting stijgt, moet de pensioenleeftijd omhoog. Zonder die koppeling zouden de pensioenfondsen steeds meer geld in kas moeten houden, en dus de premies moeten verhogen om de pensioenen te kunnen uitbetalen. Nederlanders worden gemiddeld nu zo'n 82 jaar.

Met de nieuwe boekhoudkundige spelregels willen de sociale partners de pensioenfondsen schokbestendiger maken. Als een fonds te weinig in kas heeft om de uitkeringen te garanderen, moeten de pensioenen worden verlaagd. Dit 'kan worden uitgesmeerd over een periode van maximaal tien jaar', schrijven de sociale partners.

De onuitgesproken verwachting is dat gunstige beleggingsresultaten in die periode de korting ongedaan kunnen maken.

Twee hobbels
Er moeten nog twee hobbels worden genomen voordat er een akkoord wordt gesloten. De eerste is de vraag of de nieuwe regels ook gaan gelden voor al opgebouwde pensioenaanspraken.

Volgens het concept­akkoord is dat wel de bedoeling. Maar het is de vraag of dat juridisch haalbaar is. De huidige regels bieden weliswaar meer zekerheid over de uitkering, maar dwingen ook tot eerder bevriezen of verlagen van pensioenen.

Overleg met kabinet
Tweede hobbel is het overleg met het kabinet. De sociale partners willen dat het staatspensioen AOW jaarlijks evenveel wordt verhoogd als de de stijging van de betaalde lonen. Nu is de AOW nog gekoppeld aan de gemiddelde cao-loonstijging. Volgens sociale partners is de stijging van de betaalde lonen jaarlijks 0,7 procent meer. Het kabinet houdt het op 0,5 procent.

Minister Henk Kamp (VVD) van Sociale Zaken heeft al aangegeven erg te hechten aan een pensioenakkoord met vakbeweging en werkgevers. De verwachting is dat hij zich tot het laatste moment onverzettelijk toont om vervolgens een deal te sluiten.

Kamp moet in de Tweede Kamer bij de oppositie op zoek naar steun voor een akkoord. Gedoogpartner PVV is wel akkoord met verhoging van de pensioenleeftijd naar 66 jaar, maar niet met verdere verhoging die in de afspraken zit.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden