Sociale kant van de thuiszorg is onmisbaar

RAMON TE VELDE en THUISZORGHULP IN AMSTERDAM

Het verhelderende artikel over de thuiszorg ( Ten eerste, 4 januari, laat duidelijk zien waar het naartoe dreigt te gaan. Ingegeven door idiote bezuinigingen een verschraling en ontmenselijking van de zorg.

Ik werk nu acht jaar in de thuiszorg, daarvoor ben ik negen jaar alfahulp geweest. Ik heb al heel wat meegemaakt, maar waar het nu naartoe gaat (dreigt te gaan) is toch echt verschrikkelijk. Ik doe het parttime.

Het is mooi, nuttig en zeer nodig werk. Bij twee van mijn vier cliënten kom ik nu ruim acht jaar, we hebben elkaar aardig leren kennen in die tijd. Ik kom elke week een ochtend of middag. Dat is al zo belangrijk. Ik ben een vertrouwd gezicht, dat geeft veel rust en vertrouwen. Tijdens het ramen lappen of het kopje koffie praten/kletsen we over zoveel dingen. Het kan gaan over de kinderen, kleinkinderen, wat er gebeurt in de stad, Pauw & Witteman van de vorige avond, over alles dus.

Samen met het feit dat ik elke week kom, is dit is niet te onderschatten in het werk. Mensen worden geprikkeld, je trekt ze erbij. Zeker niet te onderschatten wanneer je beseft dat de mensen waar we komen over het algemeen minder (tot zeer weinig) sociale contacten hebben (als bij de mensen die maanden, jarenlang dood thuis liggen nou thuiszorg was geweest?)

De mensen waar we komen hebben nood aan een goede hulp. Het werk draagt een sociale component in zich, dat is een belangrijke meerwaarde. Oké, het huis moet aan kant zijn, de zorg niet duurder dan noodzakelijk. Moet het daarom zo zakelijk, ontmenselijkt worden? Nee! Een goede (thuis)zorg doet zijn werk met respect en aandacht zijn werk en behandelt mensen niet als dingen.

We werken bij mensen die 30, 40, 50 jaar hard hebben gewerkt, mogen ze een goede zorg krijgen met persoonlijke aandacht? Een zorg gebaseerd op respect hoeft ook helemaal niet duurder te zijn. De thuiszorg die nu geboden wordt is ook helemaal niet duur, zeker als je het afzet tegen wat er mee wordt bereikt.

Mensen worden ouder, er komen steeds meer ouderen bij, mensen blijven langer thuis wonen, dat zijn de demografische feiten. Tel de kosten van verzorgingshuizen en personeel maar op die zouden moeten worden gebouwd als er geen thuiszorg is (dat de mantelzorgers het allemaal kunnen overnemen lijkt mij irreëel). Daarbij de kosten die bespaard worden door een beter welbevinden van mensen omdat ze goede thuiszorg krijgen nog daargelaten.

Dat kost uiteindelijk veel minder dan nu op korte termijn een bezuiniging doorvoeren die de waardevolle, goede manier van thuiszorg kapot kan maken.

Een ontwikkeling die ook aanwezig is in de thuiszorg is dat steeds meer schoonmaakbedrijven zich in de 'markt' van de thuiszorg begeven of thuiszorgtakken opzetten die de signatuur hebben van een schoonmaakbedrijf. Een zeer kwalijke ontwikkeling. Laat de waarde die de thuiszorg heeft niet verkwanselen. Laat het menselijk blijven.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden