Sociale huurwoning te duur voor laagste inkomens

Sociale huurwoningen in Utrecht en Amsterdam zijn voor nieuwe huurders het afgelopen jaar gemiddeld ruim 100 euro duurder geworden. De vrijgekomen woningen zijn daardoor steeds vaker onbetaalbaar voor de laagste inkomens. Het aantal huisuitzettingen door huurschulden is toegenomen.

Demonstratie in 2013 tegen de huurplannen van het kabinet.Beeld anp

Dat blijkt uit een rondgang langs de corporaties in de twee grote steden en uit recente cijfers van Aedes, de vereniging van woningcorporaties. De huur wordt in de dure woningmarktgebieden meer dan 100 euro opgetrokken als een nieuwe verhuurder de woning betrekt; in veel gevallen tot net onder de sociale huurgrens (699 euro).

De woningcorporaties zeggen zich hiertoe gedwongen te voelen. Zij hebben het geld nodig om de extra belasting te betalen die zij krijgen opgelegd door het Rijk, de verhuurdersheffing.

In Amsterdam Utrecht en andere dure woningmarkten zoals Den Bosch en Haarlem zijn de stijgingen extra hoog. Meer dan eenderde van de nieuwe huurders in Utrecht betaalt meer huur dan volgens budgetinstituut Nibud verantwoord is.

Huisuitzettingen
Uit cijfers van Aedes blijkt dat het aantal huisuitzettingen vorig jaar is toegenomen. Ten opzichte van een jaar eerder steeg het met 8 procent tot 6.980. In negen van de tien gevallen is een huurschuld de reden voor het ontruimen van de woning.

De cijfers zijn vooral pijnlijk voor de PvdA. Die partij voert in de grote steden fel campagne tegen de 'huurexplosie' waardoor wijken 'onbereikbaar' zijn voor huurders met lage inkomens. 'Alle partijen maken zich lokaal hard voor betaalbaar wonen. De politieke partijen die de verhuurdersheffing mogelijk hebben gemaakt, hebben wel boter op hun hoofd. Want die heffing leidt tot hogere huren', zegt Hans van Harten, directeur van de Amsterdamse federatie van Woningcorporaties.

De Utrechtse PvdA-lijsttrekker Gilbert Isabella, tevens woonwethouder, weerspreekt dit. 'Natuurlijk hebben corporaties last van de verhuurdersheffing. Maar ze hebben ook veel geld uitgegeven aan zaken die niet tot hun hoofdtaken behoorden. Ze kunnen bezuinigen op hun bedrijfsvoering.'

'Meer eigen bezit verkopen'
Ook de woordvoerder van minister Blok (Volkshuisvesting, VVD) vindt dat corporaties meer mogelijkheden hebben om de verhuurdersheffing te compenseren. 'Ze kunnen meer eigen bezit verkopen.' De laagste inkomens worden volgens hem deels gecompenseerd door de huurtoeslag.

De corporaties weerspreken dat snijden in eigen vlees voldoende oplevert. De heffing die het VVD-PvdA-kabinet de corporaties met steun van ChristenUnie, SGP en D66 oplegt, loopt op tot 1,7 miljard euro in 2017.

Deze belasting wordt grotendeels opgebracht door de huurders. Zittende huurders kunnen afhankelijk van hun inkomen een huurverhoging krijgen tot 4 procent bovenop de inflatie. Bij nieuwe huurders kan de huur in een keer omhoog naar het maximum.

Directeur Ronald Paping van huurdersvereniging Woonbond is blij dat de corporaties zijn zorgen delen over de betaalbaarheid. 'Maar nog beter zou het zijn als de corporaties hun huren niet zo extreem verhogen.'

Vandaag in de Volkskrant: 'Waar moet ik dan heen? Ik heb geen flauw idee'

Luchtfoto van de woonwijk Ypenburg in Den Haag.Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden