Sociale dienst Rotterdam laat kwart personeel afvloeien

Bij de sociale dienst in Rotterdam zal de komende twee jaar een kwart van de dertienhonderd banen verdwijnen. Gedwongen ontslagen zijn volgens directeur M....

Van onze verslaggever

ROTTERDAM

In 1997 liep het tekort op tot 33 miljoen gulden. Dit jaar komt de sociale dienst 28 miljoen in het rood. In de loop van 2000 moet de begroting in evenwicht zijn.

De dienst had vorig jaar ruim 160 miljoen gulden nodig om de wettelijke taken te kunnen uitvoeren. Dat bedrag moet worden teruggebracht tot ruim 130 miljoen.

De Rotterdamse sociale dienst (met vijftigduizend cliënten een van de grootste in het land) kampt al jaren met interne problemen. Managementsperikelen en opeenvolgende herstructureringen veroorzaakten veel onrust onder de achttienhonderd werknemers.

Door de oplopende werkdruk en een hoog ziekteverzuim (vooral onder ambtenaren aan de balie) moeten veel externe medewerkers worden gecontracteerd. Hierdoor zijn de personeelskosten sterk gestegen.

Hoewel het aantal cliënten in Rotterdam gestaag daalt, leidt dit niet tot minder uitgaven. 'De dossiers die overblijven, worden alleen maar bewerkelijker en kosten steeds meer tijd. Ook ontbreekt nog altijd een deugdelijk computersysteem', zei directeur Masthoff maandag bij de presentatie van het herstelplan.

Een extra kostenfactor is het succes van de bijzondere uitkering. Deze uitkering is bedoeld om cliënten die al heel lang in de bijstand zitten, af en toe iets extra's te kunnen toestoppen. De uitgaven hiervoor namen vorig jaar toe van 29 tot 45 miljoen gulden.

'In feite is dit een compliment', zei wethouder J. van der Tak gisteren. 'Je bewijst ermee dat een publieke organisatie als de sociale dienst in staat is om een grote groep minima te bereiken.'

Dit voorjaar constateerde prof.dr. A. van der Zwan in een rapport dat de Rotterdamse sociale dienst (die jaarlijks bijna twee miljard aan sociale verzekeringen uitkeert) gebukt ging onder een gebrekkige organisatie en onvoldoende financiële sturing. Hij noemde de dienstverlening onder de maat.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden