Sociaaldemocraat aangewezen als formateur Spanje

De socialistische leider Pedro Sánchez wil proberen een nieuwe regering in Spanje te vormen. Sánchez werd dinsdagavond door de Spaanse koning gevraagd als  kabinetsformateur.

Steven Adolf
Pedro Sànchez. Beeld epa
Pedro Sànchez.Beeld epa

De zittende conservatieve premier Mariano had al eerder op de avond laten weten dat de koning hem niet opnieuw had aangezocht een kabinet te formeren en dat hij ook niet over voldoende steun hiertoe in het parlement beschikt. Sánchez sprak gisteravond de hoop uit binnen drie tot vier weken een regering te kunnen samenstellen.

Uit impasse

Met de socialistische leider als formateur zijn de onderhandelingen over een Spaanse regering na weken uit de impasse gekomen. De ongewisse situatie rond de vorming van een regering in Spanje is het gevolg van de uitslagen van de algemene verkiezingen die twintig december werden gehouden. Daarbij kwam de conservatieve partij weliswaar als winnaar uit de bus, maar verloor de partij zwaar op de absolute meerderheid van de afgelopen regeringsperiode.

Met de socialistische partij, de straatprotestpartij Podemos en de liberale Ciudadanos partij is de uitslag van de verkiezing dusdanig opgedeeld dat er zich niet onmiddellijk een mogelijke coalitie aandient die over een absolute meerderheid beschikt. Wel werd duidelijk dat de conservatieve partij van Mariano Rajoy er in elk geval niet in zou slagen om een dergelijke steun te verkrijgen. Rajoy liet eerder weten dat hij geen formateur wilde worden, maar weigerde evenmin terug te treden als lijstaanvoerder van zijn partij. De conservatieve leider sprak gisteren opnieuw zijn voorkeur uit voor een brede regeringscoalitie samen met de socialisten en liberalen als alternatief voor een linkse coalitie.

Mariano Rajoy Beeld epa
Mariano RajoyBeeld epa

Podemos

De socialistische leider liet gisteren weten met alle partijen te willen spreken, behalve de Catalaanse nationalistische partijen die de afscheiding van de regio nastreven. Sánchez liet eerder nadrukkelijk weten dat hij interesse heeft om een regering te vormen samen met de Podemos partij onder leiding van Pablo Iglesias. Hij bracht daarbij ondermeer eenbezoek aan Portugal waar de socialistische partij in een vergelijkbare situatie een linkse coalitie wist te vormen die de conservatieve partij als grootste buiten de regering wist te houden.

De vorming van een dergelijke regering in Spanje lijkt echter gecompliceerder door de meer versplinterde stemmenverhouding. De Ciudadanos partij liet daarbij weten geen steun te willen geven aan de formatiepoging van Sánchez. Deze categorische afwijzing leek gisteravond echter enigszins afgezwakt. De vorming van een coalitie tussen socialisten en Podemos wordt daarmee nog niet vanzelfsprekend, omdat een deel van de aanhang binnen de partij van Sánchez grote bezwaren heeft om samen met deze partij een regering te vormen.

Pablo Iglesias Beeld epa
Pablo IglesiasBeeld epa
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden