Sociaal plan voor reorganisaties bij overheid

Minister Stef Blok (Rijksdienst) en de vakbonden van rijksambtenaren zijn het eens over sociaal beleid bij de reorganisaties de komende jaren bij de overheid. Ze hebben dat maandag bekendgemaakt.

Minister Stef Blok van Wonen en Rijksdienst Beeld ANP

In het akkoord is onder meer afgesproken dat ambtenaren die bij reorganisaties ontslagen worden, intensief van werk naar werk worden geholpen. Er geldt voor wie ontslagen wordt een verplichting om een andere passende functie aan te nemen bij de gehele overheid.

Ook wordt het principe dat wie het laatst is binnengekomen als eerst wordt ontslagen de komende jaren vervangen door het afspiegelingsbeginsel, waarbij de ontslagen verdeeld worden over leeftijdscategorieën. De 'vertrekstimuleringspremie' wordt gemaximeerd op 75.000 euro totdat er duidelijkheid is over een centraal sociaal akkoord.

De vakbonden Abvakabo FNV, Ambtenarencentrum, CMHF en CNV Publieke Zaak leggen het akkoord dat ze met Blok sloten met een positief advies voor aan hun achterban. De komende jaren staan grote reorganisaties op stapel bij onder meer de Dienst Justitiële Inrichtingen, Rijkswaterstaat en de Belastingdienst.

Alleen al bij Nederlandse gevangenissen en tbs-klinieken verliezen 3700 mensen hun baan. In totaal verliezen de komende jaren tussen de 10.000 en 20.000 mensen hun baan bij de overheid. Voor hen wordt zoveel mogelijk een andere baan gezocht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden