'Sociaal leenstelsel zorgt voor minder hbo'ers'

Als het sociale leenstelsel voor studenten wordt ingevoerd, zullen enkele duizenden studenten meer het hoger beroepsonderwijs mijden dan waar eerder van was uitgegaan. Dat blijkt uit een nieuw onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) in opdracht van minister Jet Bussemaker van Onderwijs.

Beeld ANP

In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de minister maandag dat 7700 hbo-studenten zullen afzien van hun studie bij het nieuwe stelsel van studiefinanciering als er wordt uitgegaan van een bachelor-opleiding van 4 jaar. Dat zijn er 3700 meer dan uit een eerdere berekening van het CPB naar voren kwam. Toen werd nog uitgegaan van een 3-jarige bachelor-opleiding, maar 4 jaar is de werkelijke nominale studieduur voor een bacheloropleiding op hbo-niveau.

In de nieuwe CPB-cijfers blijft het aantal afvallers in het universitair onderwijs gelijk, namelijk 3000.

Bussemaker laat door het Sociaal en Cultureel Planbureau uitzoeken welke studenten in het hbo- en wo-onderwijs zouden afvallen. Ze schrijft het 'zorgelijk' te vinden als het vooral zou gaan om jongeren van arme ouders. Het kabinet vindt het zeer belangrijk dat de toegang tot het hoger onderwijs gewaarborgd blijft.

Het sociale leenstelsel moet het ministerie 1,2 miljard euro opleveren. Het is geen bezuiniging, want het geld wordt in de verbetering van het onderwijs gestoken. Voor de studiefinanciering van mbo'ers verandert er niets. Het plan moet in 2014 van kracht worden, maar het kabinet heeft er (nog) geen meerderheid voor in de Eerste Kamer.

Studentenkoepels ISO en LSVb reageerden maandagavond verontwaardigd op de cijfers. 'We kunnen concluderen dat dit plan geen draagvlak heeft, maar wel een hoop ongewenste effecten. Bussemaker zal met een totaal ander voorstel moeten komen', aldus Kai Heijneman van de LSVb. 'En hier komt de lastenverzwaring van de OV-chipkaart nog eens bij. Alleen als die behouden blijft, het collegegeld omlaag gaat en aan alle sociale randvoorwaarden is voldaan, kunnen we nadenken over een leenstelsel', vulde Thijs van Reekum (ISO) aan.

Beide studentenkoepels zijn niet heel verbaasd over de forse cijfers; ze hadden uit eigen berekening al geconcludeerd dat de aantallen hoger zouden liggen dan eerder was voorgesteld door het CPB.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden