Sociaal isolement

HET BEELD dat uit de nieuwste rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau oprijst, is niet nieuw. In Nederland moet ongeveer een op de zes huishoudens zien rond te komen met weinig inkomen....

Armoede in Nederland bestaat en is in een groot aantal gevallen nog hardnekkig ook. Dat is een trieste constatering. Vooral omdat het niet om geld alleen gaat.

Wie niet veel te besteden heeft, leeft vaak teruggetrokken, praat weinig met de buren en heeft verder ook geen rijk sociaal leven. Deze groep mensen ziet amper een bibliotheek of filmzaal van binnen, maar zit wel vaak in de wachtkamer van de huisarts. Ze wonen meestal in wat de mindere wijken worden genoemd. Hun kinderen hebben een meer dan gemiddelde kans om voortijdig uit de schoolbanken te stappen en lopen dus een groot risico om in dezelfde sombere situatie te belanden.

Dan is het niet verbazingwekkend dat ze zelf zeggen niet zo gelukkig te zijn met het leven dat ze leiden en met de maatschappij.

Het kabinet-Kok weet dat en heeft daar vorig jaar ook een nota aan gewijd, geschreven door minister Melkert van Sociale Zaken. Daarin werd het bestaan van stille armoede erkend en ook de portemonnee getrokken om deze groep mensen tegemoet te komen. Daarna werd het stil.

Tot twee weken geleden, toen de PvdA begon te pleiten voor meer geld voor de minima. Pas in 1997 weliswaar, maar toch. Even later volgde D66 met het plan alle minima vijftig gulden extra te geven, dit jaar nog. De VVD roerde zich niet.

Tegen extra geld voor de minima, zeker als dit terecht komt bij de groep die het het meest nodig heeft, kan eigenlijk niemand bezwaar hebben. De slechte koopkrachtontwikkeling van de afgelopen jaren maakt zo'n maatregel des te dringender. Het argument dat door zo'n extraatje de mensen minder aansporing voelen een baan te zoeken, gaat niet op omdat de meeste van hen helemaal niet meer hoeven te werken.

Maar alleen pleiten voor meer geld is een te beperkte benadering. Natuurlijk doet het er heel veel toe of de portemonnee vol of leeg is, maar echt armoedebeleid moet erop gericht zijn de mensen uit hun sociale isolement te halen. Een paar tientjes extra in een jaar helpt dan niet zoveel.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden